За мишките и съкровището от издания

6850
За мишките и съкровището от издания
Снимка: Божилова

Мишките са враг номер едно за всяка библиотека. Не и компютърните, обаче. Защото с тях влизаме в храма и можем да четем назад във времето. 

През седемте години, в които Пловдив е столица на Източна Румелия, в него се издават много книги, излизат и 35 вестника и списания. Днес точно тази колекция е уникална за страната, защото я има единствено във второто по големина след Софийската народна библиотека книгохранилище.

Периодичните издания вече могат да се разгледат и чрез дигиталната платформа, където са архивирани и достъпни свободно 219 от общо 500 вестници и списания, излизали в Пловдив до 1944 г. Най-старите са  "България", издаван през 1859 г. в Цариград и "Турцiя", издаван през 1864 г. пак в Цариград от Никола Генович. 

Дигиталната революция в Народна библиотека "Иван Вазов", създадена като национална библиотека на Източна Румелия през 1879 г. с усилията на видния възрожденец Йоаким Груев, тогава оглавяващ Дирекцията на народното просвещение, идва точно един век след началото и доста преди масовото навлизане на компютрите.

През 1979 г. библиотеката разполага с огромен компютър, заемащ цяла стая - Изот 0310, който съдържа база данни "Агрис" за селскостопанска информация. Тогава се записва на магнитни ленти и перфокарти. 

Днес библиотеката разполага с модерен дигитален център, в който работят подготвени млади хора. Те успяват да съхранят до 300 страници на ден от старите издания, а в дигиталната библиотека има не само периодика- в различни категории се съхраняват в цифров вид и са достъпни свободно книги, ръкописи, фотографии, карти, графични издания, аудио и видео материали.

Можем ли да се организираме и да дарим книги на библиотеките в България?

За съжаление, в годините на прехода българските обществени,училищни и университетски библиотеки пострадаха сериозно, като голяма част ...

Модерната техника, която позволява да се сканират големи формати, каквито са вестниците и да се оптимизира изображението без никаква допълнителна намеса в материалите, е закупена по проект за дигиталното наследство, в който участват общо 7 културни институции в Пловдив. Така успоредно с музейните сбирки, например, се съхраняват по цифров път с 3D скенер, например, експонати в Етнографския и Историческия музей.

Най-новото в дигиталната платформа на Народна библиотека "Иван Вазов" е възможността да се търси в периодичните издания по ключови думи, така няма нужда човек да преравя всички издания наред, а веднага излизат тези, които са публикували статии по интересуващата го тема. 

Всеки, който е ровил в стари вестници, е наясно, че старите печатници са произвеждали много по-качествен продукт и като текстово, и като фото съдържание, вестниците в годините на социализма вече се печатат по друга технология и тя далеч не е добра, старите вестници трудно се четат, а снимките са доста неясни.

Предстои да се довърши до края на годината периодът до 1944 г. и следва един въпрос, който застава пред всяка българска библиотека, заела се с подобна задача - авторските права.

Асеновградчани вече могат да четат Рибния буквар свободно в библиотеката

С Рибния буквар се сдоби Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград. Творбата ще е със свободен достъп за разглеждане от чита...

Димитър Минев, директор на НБ "Иван Вазов" вече е постигнал споразумение с издателите на "Стършел", "Азбуки" и "Марица"- библиотеката ще архивира изданията им и ще ги предоставя свободно, няма да плаща авторски права, но и изданията няма да плащат за иначе скъпата услуга.

Библиотеката е отворена и за други вестници и списания, които имат ясна собственост и има кой да гарантира подобен ход, полезен за всички. 

Интересна е работата в Дигиталния център, ръководен от Иван Крачанов. Всекидневният достъп до ценни архивни материали не е просто техническо обслужване, той носи и много информация.

В категорията " Графични издания", например, са публикувани проектите на редица стенописи, с които Пловдив е свикнал от десетилетия. Интересно е да се види началният им етап, създаването им на хартия.

Старозагорската библиотека “Родина” издаде 205-годишна книга в навечерието на 24 май

За празника на българската култура и славянската писменост - 24 май и за предстоящото честване на 160-годишнината от създаването си ста...

Интересна е колекцията и в категория "Книги" - на този етап с приоритет се публикуват устави на различни еснафи, организации, учреждения. Много може да се научи от тях, те датират от век и устройват отношенията, примерно между бакали и съдържатели на питейни заведения, на Благотворителния дом за стари и немощни хора. 185 устава вече са достъпни.

В категорията Картография пък особено ценна е най-старата българска карта. Тя се нарича "Карта на сегашна България, Тракия, Македония и принадлежащи земи". Съставена е от български картограф и е печатана на български език в Страсбург, издава я Димитър Хаджи Русев, а картографът е синът му.

Малко са фотографиите в специализираната категория, затова пък издателството на НБ "Иван Вазов" може да се похвали с голям тежък том, съдържащ стари снимки, съхранявани както тук, така и в Държавния архив. Изданието е библиографско, 1000 бройки тираж, предлага стари снимки на Пловдив и хората в него и е много интересно. 

В Дигиталния център подготвят и много интересна колекция плакати, които още не са влезли в платформата, но вече са сканирани. Сред тях има както указания за безопасност на труда, така и филмови плакати и пропаганди против лентяйството сред младите. Със сигурност ще бъдат любопитно четиво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com