X
 
 

Можем ли да се организираме и да дарим книги на библиотеките в България?

3236 0
Можем ли да се организираме и да дарим книги на библиотеките в България?
За съжаление, в годините на прехода българските обществени,училищни и университетски библиотеки пострадаха сериозно, като голяма част от тях бяха закрити, или съществуват фиктивно. В оставащите пък броят на читателите спадна драстично. Причината, трябва да се признае, не е само в конкуренцията на развлекателните тв шоупрограми, интернет платформите и социалните мрежи или в липсата вече на трайни навици и време за четене. Тази причина е и невъзможността, поради липса на достатъчно финансови средства, да се попълват училищните и академичните библиотечни фондове с новоизлезли книги, учебници, енциклопедии, справочници, периодични и специализирани издания.

Сега, пред цялото ни общество стои тревожен въпрос: "Как да се стимулира и насърчава четенето особено сред младите хора, което заедно с образованието формира тяхната грамотност?". И адвокат Цветан Цветанов дава предложение за отговор.

Национална библиотечна седмица: "Книгите са само началото..."

Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) организира 14-та поред застъпническа кампания „Национална библиотечна седм...

Цветанов предлага всеки от нас, особено тези, които или завършват, или пък празнуват годишнина от завършването, да дарява по 10-15 лева на избрани от тях библиотеки. "Затова призовавам като българин и гражданин - нека на хилядите организирани всяка година срещи на училищни и университетски випуски към средствата, с които финансираме приятното ни прекарване в ресторанти и заведения, да добавяме и средства за закупуване на нужните книги, учебници и литература за обновяване на библиотеките на любимото ни училище или университет. От завеждащите библиотеките на училищата и университетите би могло без затруднения преди поредните срещи на конкретния завършил випуск или клас да получим списък с необходимите заглавия на учебници и книги, да закупим и дарим според възможностите си част от тях. Това може да става от събраните средствата от участвалите в срещите на випуски организатори, без да се превеждат средствата по сметки, което да предизвиква понякога за съжаление съмнения за правилното им разходване", обяснява Цветанов.

Освен това, юристът смята, че е напълно възможно и покрай абитуриентските балове да се правят такива инициативи. "Може би е напълно възможно от хилядите левове разходи за баловете да се отдели и една малка сума за обновяване с книги на училищните библиотеки", казва той.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители