Асеновградчани вече могат да четат Рибния буквар свободно в библиотеката

1314
Асеновградчани вече могат да четат Рибния буквар свободно в библиотеката
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

С Рибния буквар се сдоби Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград. Творбата ще е със свободен достъп за разглеждане от читатели. Рибният буквар ще бъде показван и по време на изложбени експозиции в града по различни поводи. Произведението ще бъде представяно на гражданите и при мероприятия, като масово четене и други, каквото бе първата "Читалня на открито" в Асеновград.

Участници в събитието бяха ученици от ПГ „Цар Иван Асен II” в града. Те прочетоха избрани откъси от Рибния буквар и се запознаха с нравоученията от миналото, които се оказват валидни и до днес. "Когато изперво видях по другите места, че децата начеват да четат на книги, написани по техния си език, познах колко зле струват по нас учителите и колко напразно муки теглят горките деца. ... Защо, като преминат младостта си в школата със толкози страх и треперение, излазят и не знаят барем името си да пишат, нито да си смятат. И с толкова ще бъдат приети за студенти."

Тези няколко реда доказват, че колкото и да са се променили българското образование и език до наши дни, проблемите в системата остават почти същите, нерешени и до днес. Самото издание е много атрактивно и луксозно. Интересното в него е, че на едната страница е фототипно представена страница от Рибния буквар, а на следващата е направен текст с използването на днешния съвременен правопис, но звучащ архаично. Така, както е звучало във Възраждането.

"За нас беше много вълнуващо, защото благодарение на учениците, които публично прочетоха части от творбата, се пренесохме назад във времето и бяхме по-близо до първите български будители", каза за Actualno.com директорът на Градската библиотека - Милена Марковска. Тя обясни, че най-ценното за учениците от проведеното мероприятие е било точно това, че подрастващите са получили възможността да четат на един архаичен език и да направят сравнение с настоящия му вид.

При акция за търсене на Рибния буквар МВР намери два екземпляра

След светкавична проверка, поискана от Министерството на културата, МВР успя да намери два екземпляра на Рибния буквар. Проверката беш...

Това е бил един от първите европейски светски учебници. А самото представяне на знанието в него е много по-различно от сега. Това говори колко много се е променило образованието и в същото време, макар светът да се изменя постоянно, проблемите, пред които сме поставени в образователната система сега, наподобяват тогавашните.

Представянето на юбилейното издание на Рибния буквар в Асеновград се проведе по повод "Паисиеви дни" в града. Те се организират през последните години в града, тъй като се предполага, че Паисий Хилендарски е починал в квартал "Амбелино", някогашна Станимака, през 1773 г. Тази година се навършват 195 г. от написването на Рибния буквар и 220 г. от рождението на автора му. Представено бе и изданието „250 г. История славянобългарска”.

И двете книги са съставени от сканирани копия на оригиналите и адаптирана част на съвременен български език. Произведенията бяха презентирани от писателя Димитър Томов. Представянето премина под надслов "Словото на първите будители". По време на срещата специалният гост разказа защо българската история е толкова важна и защо се преиздава това произведение. Той подчерта, че всеки един българин трябва да го има в своята домашна библиотека, да го предава на поколенията и заедно да четат, за да не забравят.

"Това е и посланието от проведеното мероприятие в Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград, а именно - никога не трябва да забравяме историята си и това, което са направили хората преди нас и за да не забравяме, трябва нека да четем повече", сподели Марковска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com