Знаете ли кой е най-дългият тунел в България?

28640
Знаете ли кой е най-дългият тунел в България?
Снимка: Stain_Marylight / Pixabay

България е осеяна с тунели като освен тези над земята, строени на места, където пътят пресича скалите, се говори и за подземни тунели на траките, които (според доцента по генетика Ангел Калинов) са многобройни, тръгват от Сакар, минават през Родопите и пресичат Дунав. Твърди се, че тези мистични тунели са дълбоко пазена тайна. Не обаче за тях ще си говорим днес, а за тунелите, дело на строителното инженерство, позволяващи ни да се придвижваме по пътищата на България. За жалост повечето от тях са лошо поддържани, като не е изключено да попаднем и на опасни тунели. Колкото по-дълъг е един тунел, толкова по-опасен е той, считат експертите.

Европа е осеяна с дълги пътни тунели с внушителни размери, но именно най-дългите остават в историята с негативен отпечатък, тъй като най-често възникват пътни инциденти в тях или други инциденти, свързани с природни бедствия, които отнемат живота на много хора, намиращи се с автомобилите си в дадения момент в тунела.

Най-дългият автомобилен тунел в Европа

Не по-различна е съдбата и на най-дългият тунел в България – Витиня по автомагистрала Хемус. Размерите му не са впечатляващи в сравнение с тези на европейските тунели – едва километър и 125 метра дължина, която е в пъти по-малка от тази на най-дългия тунел в света – Лаердал – 24.5 км., но въпреки това Витиня е взел своите жертви, като най-внушителната верижна катастрофа в тунела е с участието на цели 51 превозни средства. Фактът, че тунелите са предпоставка за инциденти и че там се случват трагедии следва да ни направи внимателни по време на шофиране в тунел, а фактът, че колкото по-дълъг е един тунел,  толкова по-опасен е, следва да ни покаже необходимостта да познаваме тунелите по пътя си, дължината им, както и кой е най-дългият тунел в България, в който следва да сме особено внимателни.

Строителството на тунел съвсем не е лесна работа. Изисква изключителни проучвания и познания, съобразяване със сеизмичната активност, възможност за аварийни изходи, проучване на подземните води и съобразяване с тях, отлична противопожарна система, възможност за бърза помощ при инцидент – всичко това са фактори, които спасяват човешкия живот, но в идеален вариант те са скъпи и трудни за постигане при много дълги тунели, което прави въпроса за дължината на тунелите у нас ключов и съществен, като се има предвид, че дългите тунели са многократно по-рискови.

Таен тунел е открит под 3000-годишен храм-пирамида в Перу (ВИДЕО)

Експерти споделят и че проектът за тунел през Кресненското дефиле с впечатляващата дължина от 15 км. има своите екологични, финансови, сеизмични, инженерно-геоложки неясноти и несигурности, както и скъпа поддръжка, която е от ключово значение за сигурността. Това прави въпроса кой е най-дългият тунел в България въпрос, свързан със сигурността, а не сравнение с Европа и можем ли да се похвалим и ние с изключително дълги тунели, които обаче навсякъде по света са много по-рискови и свързани с много повече инциденти, отколкото късите тунели.

Какъв ще е отговорът на въпроса кой е най-дългият тунел в България, ако причислим към тунелите и железопътните? Различен. Железопътният тунел Козница, намиращ се на железопътната линия София – Бургас (между жп гари Копривщица и Стряма) има дължина 5 пъти по-голяма от дължината на тунел Витиня – 5808 m, която с влак се изминава за 6 минути. Интересен факт е, че се очаква най-дългият железопътен тунел на Балканите да бъде завършен през 2030 година и че той ще се намира в България – трасето Пловдив-София. Дължината му ще бъде почти 7 км., а инвестицията е мащабна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com