Таен тунел е открит под 3000-годишен храм-пирамида в Перу (ВИДЕО)

10119
Таен тунел е открит под 3000-годишен храм-пирамида в Перу (ВИДЕО)
Снимка: Martin St-Amant / CC BY 3.0

Екип изследователи откри таен тунел и галерия под древния пирамидален храм Чавин де Уантар в Перу, разположен в провинция Хуари. По първоначални данни тунелът и галерията са построени в ранния период на културата Чавин и се оценяват на над 3000 години.

Откритието е извършено от екип от Програмата за археологически изследвания и консервация на Чавин де Уантар в Станфордския университет в САЩ. Находката е потвърдена от службата за култура на щата Анкаш в Перу, която допълва, че в галерията са открити два церемониални съда, единият с реалистична резба на кондор.

Екипът, направил археологическата находка, ръководен от археолозите от Станфордския университет Джон и Роза Рик, казва, че пътят им към откритието датира от 2018 г., когато галерията е била забелязана през малка дупка, разположена в задната част на едно от основните здания на Чавин, наречено здание D.

Благодарение на изображенията от роботизирана камера изследователите успели да видят затворена стая с неизвестен обект в центъра. Заради пандемията археологическите проучвания били преустановени. Едва наскоро археологът Джон Рик, директор на изследователския проект, успял да влезе през тесен проход, който води до скрита галерия от тунели.

Археологическият паметник Чавин де Уантар. Снимка: Sharon odb / CC BY-SA 3.0

Вътре предметът, който се виждал на снимките, се оказал изваяна церемониална каменна купа. В горната ѝ част има триизмерна глава на кондор. Отстрани са гравирани крила, а от противоположната страна на главата има птича опашка.

Открити са и останки от каменна купа с деликатен ръб. Диаметърът на двата предмета е 30 на 25 сантиметра. Теглото на купата с кондора се оценява на 17 килограма. Предполага се, че те са били оставени като дарения при затварянето на галерията преди около 3000 години. Заради купата с кондора този комплекс е наречен Галерията на кондора.

С тази находка Рик и неговият екип могат да потвърдят, че този паметник е имал галерии от повече от 3000 години. Това предполага, че откритият се явява най-старият, известен досега.  Откритието е станало възможно благодарение на координацията с културния център на Анкаш и финансовата подкрепа на минната компания Antamina.

„Antamina предоставя необходимите средства и се явява нашата основна подкрепа през последните 15 години. Финансирането ни позволява да съставим програма, която година след година печели увереност в продължаването на съществуването и изследванията в Перу“, казва Джон Рик.

От своя страна компанията Antamina отбелязва, че полага непрекъснати усилия за преоценка на културното богатство на региона и извършва и редакционна работа, работи за опазване на паметниците през дъждовните сезони и е направила възможен ремонта на обелиска Тело – огромен гранитен релеф. Тя също така финансира изследователски проект за замъка Хуарми, конклав на културата Уари на перуанското крайбрежие.

Замъкът в Чавин де Уантар. Снимка: Martin St-Amant / CC-BY-3.0

Археолозите смятат, че строителството на Чавин де Уантар е започнало преди 1200 г. пр.н.е. и е завършено около 750 г. пр.н.е. Храмът представлява масивна пирамида с плосък връх, заобиколена от по-ниски платформи. В центъра се намира наводнена кръгла площадка с U-образен плац. Вероятно „кръглият площад“ е служил като свещено и ритуално важно открито пространство в церемониалния център.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Древен град изплува на река Тигър. А после пак потъна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com