X
 
 

Абсурдно: Най-богатите в света имат повече, отколкото 60% от населението на Земята

1117 6
Абсурдно: Най-богатите в света имат повече, отколкото 60% от населението на Земята
Снимка: iStock/Guliver
Милиардерите в глобален мащаб са се удвоили през последното десетилетие и са по-богати от 60% от световното население, обяви благотворителната организация Oxfam, цитирана от АФП. Цифрите показват, че 2153 милиардери сега имат повече богатство отколкото 4,6 милиарда души от най-бедните хора на планетата.

В доклада на организацията се казва, че бедните жени и момичета са на дъното на класацията по благосъстояние, пише БГНЕС. Те влагат "12,5 милиарда часа неплатен труд всеки ден", който се изчислява на стойност най-малко 10,8 трилиона долара годишно.

Турски бизнесмен е най-богатият човек на Балканите

В света има над 2100 милиардери през 2019 г., по данни на списание Forbes, но българите традиционно се вълнуваме кои са най-богатите хо...

"Нашите разбити икономики пълнят джобовете на милиардери и едрия бизнес за сметка на обикновените мъже и жени. Не е чудно, че хората започват да се питат дали милиардерите трябва да съществуват", заяви ръководителят на организацията за Индия на Амитаб Бехар. "Разликата между богати и бедни не може да бъде разрешена без умишлени политики за разрушаване на неравенството", каза Бехар преди годишния Световен икономически форум в Давос, където той ще представлява Оксфам.

Годишният доклад на Оксфам за глобалното неравенство традиционно се публикува точно преди форума, който ще бъде открит във вторник (21 януари) в швейцарския алпийски курорт.

"22-мата най-богати мъже в света имат повече богатство от всички жени в Африка", се казва в съобщението на Оксфам. Ако един от най-богатите в света просто плати 0,5% допълнителен данък върху богатството си за 10 години, това би било равно на инвестицията, необходима за създаването на 117 милиона нови работни места в грижи за възрастни хора и деца, образование и здравеопазване, каза Оксфам.

Данните на организацията се базират на данни от списание Forbes и швейцарската банка Credit Suisse, но те се оспорват от някои икономисти.

Руските милиардери са станали по-богати с 22,7 млрд. долара през 2019 г.

Общото състояние на най-богатите руснаци за първите пет месеца от 2019 година се е увеличило с 22,729 млрд. долара. Това предава рускат...

Жените и момичетата са обременени по-специално, защото най-често са онези, които поддържат "колелата на нашите икономики, предприятия и общества", заяви Бехар. Те "често имат малко време да получат образование, да печелят достойно препитание или да имат думата в това как се управляват нашите общества" и "следователно са в капана в дъното на икономиката", добави той.

"По целия свят 42% от жените не могат да получат работа, защото са отговорни да се грижат за други хора, в сравнение с едва 6% от мъжете", показват данните на Оксфам.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Богатството на богатите озлобява мързеливите и се използва от подлеци, популисти, хитри използвачи за политически дивиденти.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Впечатляващата разлика богатсво/бедност мотивира всеки способен или трудолюбив човек да полага усилия. От това печели и обществото. Без мотивация няма развитие.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Абсурда е в ръководството на БСП - Наследници на прошляци от преди 9.IX. сега са червени буржоа милионери, проповядващи сиромахомилство, а въртящи далавери за милиарди.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Изобщо НЕ Е АБСУРДНО да има много богати хора. Онези 2000 милиардери са такива, защото са проявили СПОСОБНОСТИ и са дали нещо на света. Например Бил Гейтс - успява да въведе невероятни технологични иновации, които видимо и бързо подобриха живота на всеки един от нас. И е дал ПОЛОВИНАТА си богатство за благотворотилност. Ако няма богати хора, няма да има нито развитие, нито култура.Кой е плащал на виж още ›› Леонардо и Микеланджело, за да работят? Някоя бедна африканска жена ли?
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  поправка:благотворителност
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Преди време едни хора се опитаха да променят света и да направят всички еднакви по богатство. В резултат десетилетия наред се ляха реки от човешка кръв и над 100 милиона души загубиха живота си, а над милиард страдаха непоносимо и държавите им изостанаха жестоко в развитието си.Статии като горната опасно обслужват точно онези мракобесни сили.