Анализатор: ЕС трябва да се събуди, Вучич е обърнат изцяло към Русия и Китай

6180
Анализатор: ЕС трябва да се събуди, Вучич е обърнат изцяло към Русия и Китай
Снимка: getty images

Вече стана ясно, че президентът на Сърбия Александър Вучич не седи "на два стола", а само на един и той е обърнат към Русия и Китай. Това каза пред телевизия Н1 американският професор Даниел Серуер по повод разочарованието на лидерите на ЕС от отношенията на Белград с Москва и Пекин.

„Вучич заяви ясно, че няма да реши въпроса за Косово преди изборите следващата година, а вероятно не и през следващия си мандат, ако бъде избран. Така че той вече не седи на два стола, а на един - насочен към Русия и Китай “, каза професорът.

Серуер, който е експерт по Балканите, посочи също, че в Сърбия съществува проблем с корупцията, подобен на този в други части на Балканите.

Сръбски министър: Животът на Вучич е в опасност

Животът на сръбския президент Александър Вучич е под заплаха заради борбата с наркомафията, каза вътрешният министър Александър Вулин в...

"Защо Албин Курти стана премиер на Косово? Защото обществото имаше усещането, че корупцията е извън контрол и че той ще може да я контролира. Що се отнася до Сърбия, мисля, че е ясно: те са на власт от доста време и съществуващият елит в Сърбия краде много. Добре би било хората да разберат това и да го вземат предвид, когато отидат да гласуват“, каза Серуер.

Според него, Вучич е успял да потисне опозицията, а медиите и съдилищата са под негов контрол. Това означава, че ако не се появи силен лидер на либералдемократите, най-вероятно той ще бъде преизбран.

Серуер, който е професор в университета „Джонс Хопкинс“, заяви, че срещата на върха Европейски съюз - Западните Балкани в Словения миналата седмица оставя отворена вратата за разширяване на ЕС, но е ясно, че страните кандидатки ще трябва да изпълнят много строги условия.

„Мисля, че е твърде рано да се говори за дата, тъй като тези държави са доста далеч от изпълнението на критериите и не мисля, че споменаването на 2030 г. като дата би било вероятно“, каза той.

Според него "една или две държави" могат да станат членове на Евросъюза преди 2030 г. По думите му Косово, Албания и РС Македония "остават като цяло ориентирани към Запада и членството в ЕС", но трябва "да се отнасят сериозно, когато става въпрос за прилагане на достиженията на правото на ЕС и поддържане на демокрацията и отвореното общество“.

Премиерът на Косово: Вучич иска да предизвика международен конфликт

Все още имаме проблеми със Сърбия. Тя има президент, който мисли и говори като през 90-те години на миналия век. Това заяви косовският ...

Серуер каза още, че правителството в Сърбия е въвело отново автокрацията и е насочило външната си политика на изток.

„Това се отнася и за някои други страни от Западните Балкани, до известна степен и за Черна гора. Черна гора има правителство, което обича руснаците, а предишното правителство имаше големи инвестиции от Китай под формата на магистрала, която се строи", коментира той.

На въпрос какво е имал предвид, когато написа по-рано, че „Сърбия засега е изгубена“, Серуер отговори, че това е неговото послание до „колеги във Вашингтон“, свързано с факта, че в Сърбия няма свободни медии или независима съдебна система и че има опозиция, съставена предимно от националисти.

"Моето послание е насочено към Вашингтон и Брюксел. Те трябва да се събудят и да разберат, че надеждите, които имахме за Сърбия след падането на Милошевич и след възхода на Вучич, са изчезнали", каза професорът.

Той заяви, че на Запад „всички са смятали, че Вучич може да е човекът, който ще поведе Сърбия към Запада“, но той отрече това с управлението си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари