X
 
 

Да се работи над 40 часа седмично е вредно и безсмислено

3260 1
photo of Да се работи над 40 часа седмично е вредно и безсмислено
Снимка: iStock/Guliver
Производителността на труда намалява, ако хората работят повече от 40 часа седмично – това показва мащабно проучване, основано на данни от фабриките от Първата световна война, цитирано от BBC.

По време на войната Великобритания е произвеждала оръжия и муниции – но понеже мъжете са били на фронта, жените са влезли във фабриките.

Димитър Манолов: Работодателите заобикалят правилата, за да не плащат извънреден труд

"Шампиони сме по заработени часове в рамките на Европейския съюз за една година. Не твърдя, че сме най-трудолюбиви, но работим най-мног...

През 1915 г. правителството създава Комисия за здравето на оръжейните работници, която следи условията им на труд. Тази институция създава богата база данни, която учени от Станфордския университет са анализирали допълнително.

Информацията е била полезна на изследователите, защото е пълна и лесно измерима: работниците са имали само една смяна, всеки един е извършвал едни и същи задачи, може да се провери в кои дни и по колко часа фабриката е работила.

Анализът показва, че с увеличаването на работните часове производителността също се увеличава – но само докато работната седмица достигне 40 часа. След това производителността започва да спада.

Работниците обичайно са се трудили над 50 часа седмично, понякога стигайки до 72. Но производителността не е най-висока в седмиците с най-много труд, обяснява д-р Джон Пенкавъл, който е един от авторите на проучването. Което означава, че в един момент извънредният труд носи повече разходи, но не и повече полза.

Важно е също не колко е дълъг работният ден, но и колко почивни дни има. По онова време работата в събота не е била нещо извънредно, а заради войната често се е работело и в неделя. Данните показват, че ако една работна седмица мине без почивка, на следващата производителността пада с между 13.5% и 17%.

Върви ли човечеството към четиридневна работна седмица?

Звучи прекалено добре, за да е истина, но компании от целия свят, които са съкратили работната си седмица, са установили, че това води ...

Все повече водещи предприемачи и визионери по света призовават за по-кратка работна седмица. Колко часа очаква да се работи създателят на Alibaba Джак Ма, прочетете в този материал.

Как се измерва работата в офис

Не бива да се забравя, че тези данни обхващат ръчен труд, който може да бъде проследен и измерен лесно. Но как да се прецени колко труд е положил някой, чиято работа е, например, да култивира дългосрочни бизнес отношения?

Множество проучвания показват, че служителите в края на 20-ти и началото на 21-ви век подценяват колко време почиват и надценяват колко време работят; а с изменянето на естеството на труд измерването става още по-трудно.

"За работниците от икономиката на знанието е трудно да разберат колко всъщност работят", коментира д-р Ерин Рейд от канадския университет "Макмастър".

Дългата работна седмица депресира жените

Дългата работна седмица оказва негативен ефект върху жените, сочат резултати от съвместно изследване на Университетския колеж Лондон и ...

"От мнозина се очаква да отговарят на работни мейли и съобщения по всяко време на деня и дори когато са на почивка. В резултат на това, дори ако технически не са на работа, все още мислят за нея и работят, а това е много изтощаващо".

Решенията са прости, но са отговорност на работодателите, подчертава д-р Рейд. "Мениджмънтът налага на работниците дълги работни часове и изисквания отвъд тях и обикновено са част от културата на работното място."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители