Европа, понякога трябва и да се воюва

8054
Европа, понякога трябва и да се воюва
Снимка: Getty Images

Сирия, Либия, Украйна - където и да избухнат въоръжени конфликти, от Европа се чува едно и също клиширано изречение: няма военно решение на проблемите. Колкото и добре да звучи, тази позиция е погрешна. Защото – разбира се, има военни решения на конфликтите.

Това е очевидно – достатъчно е да погледнем какво се случва в Сирия. Дори войната в Либия може да бъде прекратена с военно решение - Халифа Хафтар изглежда е на път да вземе Триполи, столицата на страната. Европа обаче дълго време отказва да се намесва във въоръжени конфликти. Това може би трябва да се промени и да се приеме, че понякога просто трябва да се воюва, пише Улрих Ладурнер в коментар за германския ежедневник Die Zeit, цитиран от Агенция "Фокус". 

Макрон отрече да е приемал руския мораториум за ракетите

Френският президент Еманюел Макрон отрече да е приемал руското предложение за налагане на мораториум на разполагането на ракети в Европ...

Нито едно от решенията, изброени по-горе, не са в полза на Европа. Те вероятно също така няма да се окажат трайни. В Сирия европейците практически нямат влияние, в Либия то изчезва до такава степен, че Хафтар се доближава до целта си. Въпреки че и двете страни са в непосредствена близост до Стария континент, той се поставя в ситуацията на наблюдател, докато други страни като Русия, Турция и Иран влияят на събитията. А междувременно Европейският съюз, който претендира да е глобално значима организация, изглежда доста безпомощен спрямо своите конкуренти.

ЕС не иска да бъде като другите големи сили. За това има основателни причини. Разбирането й за собствената й, разкъсана от война история я накара да бъде това, което е: всестранна приятелска сила, която може да заплашва другите със закони, задължения и разпоредби, но никога с войници, танкове и самолети. За щастие е така. Но може в бъдеще това да се промени?

По думите на канцлера на ФРГ Ангела Меркел Европа трябва да „вземе съдбата си в свои ръце". Френският президент Еманюел Макрон изпълни това изречение със съдържание през последните месеци. ЕС трябва да разполага с военни средства, за да отстоява своите интереси. Това е въпрос на суверенитет и в крайна сметка въпрос на свобода.

Всъщност на европейско ниво в миналото са се случвали много неща. Сътрудничеството между европейските армии беше подобрено и Европейската комисия създаде фонд за насърчаване развитието на европейска отбранителна индустрия. Като цяло има консенсус, че Европа трябва да стане по-добре защитена.

Но как това се вписва с често повтарящото се изречение "няма военно решение"? Е, изобщо не се вписва. Ние се въоръжаваме, но не мислим, че армиите ни могат да разрешат конфликт. Това е очевидно противоречие. Това е бягство от реалността.

Германия и Франция подписаха нов договор, обмислят създаването на Европейска армия

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон подписаха в германския град Аахен нов договор за приятелство меж...

Европейците и особено германците си представят свят без война. Те не искат да изоставят тази пацифистка мечта, дори ако войната разкъсва земите в тяхно съседство, както се случва в момента. Европейците са слепи, защото продължават да живеят в мир, както успяха да направят през последните десетилетия.

Тази слепота може да бъде пагубна. Струва си да си спомним войните за разпадането на Югославия от 90-те години на миналия век. Европа наблюдава безучастно почти четири години, докато Сараево бе обсаден, бомбардиран, а жителите му – разстрелвани. Европа години наред наблюдаваше как под носа й, на европейска почва, се провежда етническо прочистване.

Още тогава столиците на Европа казаха: Няма военно решение - докато на Балканите продължиха да горят, убиват и изнасилват. Оказа се, че има друго решение: НАТО най-накрая се намеси и сложи край на войната. Това беше възможно, само защото тогавашният американски президент Бил Клинтън и държавният секретар Мадлин Олбрайт поеха водещата роля и отказаха ролята на пасивни наблюдатели.

Това не е правно основание за това Европа да воюва, нито е фундаментално правно основание да се меси в други страни. Става въпрос за усещане за реалността. Това е предупреждение европейците да проявяват повишено внимание. През последните десетилетия Европа не е участвала във войни.

Но всяка война е различна и дава различни резултати. Интервенцията на Балканите беше правилна и доведе до приемлив резултат. Войните в Афганистан, Ирак и Либия, от друга страна, имаха катастрофални последици за съответните страни, но също така и за Европа.

ЕС стартира десетки военни проекти

Министрите на отбраната на страните от Европейския съюз взеха решение за стартирането на 17 нови проекта в сферата на сигурността, коит...

Този опит обаче не трябва да кара европейците да се придържат към своята мантра: няма военни решения. Трябва да излезете от този затвор, не за да разпалвате войни, а за да сдържате насилието в свой собствен интерес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари