Фрапантните гафове на Путин в интервюто с Тъкър Карлсън, с които загуби публиката в САЩ

18569
Фрапантните гафове на Путин в интервюто с Тъкър Карлсън, с които загуби публиката в САЩ
Снимка: принтскрийн/YouTube/БОЛЬШАЯ СТРАНА

За първи път от началото на войната срещу Украйна Кремъл допусна западен журналист да интервюира президента Владимир Путин. Защо? Защото изгоненият от Fox News бивш водещ Тъкър Карлсън, смятан за активен поддръжник на експрезидента Доналд Тръмп, има "идеологическа близост" с руския диктатор по линия на критиката на демократическите общества.

Но резултатът беше такъв, че очакванията за интервюто се оказаха по-интересни от самото интервю - в него Путин всъщност не каза нищо ново и в продължение на два дълги часа просто повтори цялата си добре известна пропаганда за Украйна.

В материал на "Автограф" се отбелязват поне два много сериозни пропуска на Путин по време на интервюто, с които той, образно казано, успя да си вкара автогол. Ето кои са те:

Още: Интервюто с Путин: защо е пропаганда, а не журналистика

Грешните изчисления на диктатора

Тотално непознаване на американската аудитория

Една от целите на Путин бе да изпрати определен сигнал чрез Тъкър Карлсън до консервативните кръгове в САЩ, които подкрепят Доналд Тръмп. Само че точно тук той показа тотално неразбиране на интересите на американската публика.

Половината от интервюто, тоест около един час, той посвети на историята на Украйна, разбира се в неговия прочит, започвайки още от IX век насам, в опит да "разясни" кое е обусловило руската агресия срещу Киев. И с тази "историческа екскурзия" демонстрира абсолютно непознаване на особеностите на американското общество. Защото за публиката на Тъкър Карлсън точно това е напълно безинтересно - американците се интересуват единствено от историята на собствената си страна, казва политологът Алексей Голобуцки, цитиран в материала. Опитите да бъдат привлечени американците към руските претенции спрямо Украйна чрез споменаване на сепаратизма и това, че Украйна си била "присъединила" незаконно територии на Румъния, Унгария, Полша, както изреди диктаторът, са напълно безсмислени пред американската аудитория. Защото самите САЩ са държава, основана от мигранти и бунтовници срещу британската корона. В този смисъл Украйна е идеологически по-близка до американците, в стремежа си да излезе от геополитическата орбита на Кремъл с неговите имперски заявки.

Голям исторически гаф на Путин - когато обясняваше за прословутото писмо на Богдан Хмелницки до руския цар Алексей Романов, с което Хмелницки съобщава за историческа украинска победа (украинските казаци) над поляците и иска Казашкото хетманство (украинско държавно формирование на територията приблизително отговаряща на тази на днешна Украйна) да стане автономна част от Руската империя. Путин даде на Карлсън писмото - "преведено на руски език". След като е преведено, на какъв точно език е било написано - логичният въпрос, предвид факта, че говорим за XVII век, далеч преди Ленин, болшевиките и лъжливия прочит на руския диктатор как Украйна била създадена от тях!

Още: Лоша работа: Спазъм покоси Путин по време на интервюто с Карлсън и напрегна силно диктатора (ВИДЕО)

С протяжните си привидно "исторически" оправдания за откритата агресия срещу Украйна Путин тотално загуби американската публика. А странното е, че не се намери никой от близкото му обкръжение, който да го предупреди да не допуска тази грешка. "Явно Путин за пореден път реши, че е най-добрият политически стратег", казва Голобуцки, и следователно може да мине без помощта на опитен политтехнолог.

Хвалебствията за Китай

СНИМКА: Getty Images

Сериозна "греда" бяха и комплиментите на Путин към Китай, които американските консервативни среди и лично Доналд Тръмп възприемат обаче негативно. Дясната общественост в САЩ, към която именно се прицелва Путин, тъй като именно тя следи изявите на Тъкър Карлсън, съвсем не споделя благоговението на Кремъл пред Пекин.

Интервюто беше фиаско и за двамата участници в него

Всеки от събеседниците в интервюто имаше своя лична цел - Путин да оправдае нахлуването в Украйна, Карлсън - да повиши популярността на своя медиен проект, отбелязва и The Washington Post. Путин специално се опита да представи Русия като жертва на НАТО и ЦРУ.

Още: Циничен до безумие: Путин обяви, че поляците са принудили Хитлер да ги нападне (ВИДЕО)

Интервюто обаче беше сравнително неуспешно: Путин се разпростря в досадна псевдоисторическа лекция, опитвайки се да докаже, че украинците всъщност са руснаци, което слабо вълнува аудиторията в САЩ.

От своя страна Тъкър Карлсън не засегна почти нито една спорна тема, включително военните престъпленията на Русия в Украйна и преследването на опозицията вътре в самата Русия.

Още: 5-те лъжи в интервюто на Путин с Тъкър Карлсън

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари