Израел праща войници срещу палестинските атаки

8792
Израел праща войници срещу палестинските атаки
Снимка: Getty Images / Guliver

С оглед на вълната от палестински нападения срещу израелци държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че не обвинява никоя от страните, а просто иска насилието да спре. Говорителят Джон Кърби обяви, че Кери скоро ще замине за региона, за да потърси начини за възстановяване на спокойствието и за даване на шанс на мирните преговори. Кърби посочи, че Кери вярва, че палестинските атаки и продължаващото заселване с евреи застрашават шансовете за двудържавното решаване на конфликта.

Разполагане на войници

Абас се обяви за "мирна съпротива" срещу Израел

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че подкрепя "мирна народна съпротива" срещу окупацията на Израел, предаде БГНЕС. "Палестинс...

Междувременно, Израел разположи стотици войници в цялата страна в помощ на полицията за справяне със заплахата от нападения, които отнеха живота на най-малко седем евреи и разпръснаха страх из цял Израел. Тридесет и един палестинци също загинаха при тези инциденти. Израелският кабинет по сигурността вече даде разрешение на полицията да блокира арабските квартали на Ерусалим, откъдето са повечето от нападателите. Полицията постави пътни блокади в палестинските райони на града и обяви, че имотите на терористите ще бъдат конфискувани, а жителството им отнето. Гилад Ердан, израелският министър на вътрешната сигурност, каза, че телата на убитите за нападения над израелци палестинци няма да бъдат върнати на семействата им, тъй като те не заслужават да бъдат „уважени“ с подобаващо погребение.

Ръст на насилието

Разрастването на насилието между палестинци и евреи започна преди около месец. В арабските квартали беше разпространен слухът, че Израел планира да завземе в Източен Ерусалим свещеното за мюсюлманите място, джамията Ал Акса, наричано от евреите Храмовия хълм. Израел отрече обвиненията и обвини движението „Хамас“, Палестинската автономия и групировката „Ислямско движение“ в разпространяване на слуха и подстрекаване на палестинците към бунтове.

Но палестинците са недоволни от продължаващото еврейско заселване на Западния бряг, който те искат за своята бъдеща държава. Мнозина са недоволни от палестинския президент Махмуд Аббас. Те го смятат за слаб и за причина за все по-малко вероятното постигане на мир чрез решението за две държави.

Израел строи пропускателни пунктове в палестинския Източен Ерусалим

Израел започна строежа на контролно-пропускателни пунктове в палестинските области на Източен Ерусалим заради драстичното увеличение н...

Мирни преговори

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза,че иска мирни преговори, но палестинците трябва да направят голяма отстъпка.

„За да бъде постигнат мир, палестинците трябва най-сетне да признаят правото на съществуване на държавата на евреите“

Аббас обвини Израел в екзекутиране на протестиращи палестинци, включително тийнейджъри. По думите му, израелските заселници тероризират палестинците, унищожавайки имотите им, нападайки тях и светите им места. „Ние ще продължим с борбата на нашия народ, основаваща се на правото ни на самоотбрана, мирна народна съпротива, политическа и правна борба“.

Израел взе мерки и позволи блокада на източните квартали на Йерусалим

Израелският съвет за сигурност реши да разреши на израелската полиция да блокира арабските квартали в източната част на Йерусалим, пред...

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари