Китайските ваксини срещу коронавирус - мъглата какво могат и колко са безопасни е много гъста

5180
Китайските ваксини срещу коронавирус - мъглата какво могат и колко са безопасни е много гъста
Снимка: Getty Images/Guliver

Освен вече станалата нарицателна руска ваксина срещу коронавирус "Спутник V", която Европейската агенция по лекарствата (EMA) все още преценява дали да одобри за използване на територията на Европейския съюз, китайските ваксини срещу коронавирус също предизвикват сериозно внимание в закъсалата за ваксини Европа, пише в свой анализ Politico.

Китайски ваксини вече съставляват 32% от общия обем ваксини срещу коронавирус, които Унгария получава. За сравнение, на "Спутник V" в Унгария се падат само 3% от въпросния обем. А вече 25 държави в цял свят използват китайски ваксини срещу COVID-19. Според Associated Press, Пекин е обещал 500 000 000 дози ваксини на 45 държави в цял свят.

Учени: Ваксината Pfizer/BioNTech неутрализира бразилския вариант на коронавирус

Ваксината срещу COVID-19 на Pfizer Inc и BioNTech SE успя да неутрализира нов вариант на коронавирус, разпространяващ се бързо в Бразил...

В момента, Китай е одобрил за ползване 4 китайски ваксини срещу COVID-19. Едната е CoronaVac, която е разработена от Sinovac, други две са на китайската държавна компания Sinopharm, - едната е направена в сътрудничество с Пекинския институт за биологични продукти, а другата – в сътрудничество с Института за биологични продукти в Ухан. Именно от Ухан тръгна официално пандемията в края на 2019 година. Отделно, CanSino направи векторна ваксина (технологията е като тези на AstraZeneca и "Спутник V"), но китайската се прилага в една доза (като "Янсен" на Johnson&Johnson, която също е векторна и вероятно ще бъде одобрена за употреба на 11 март в ЕС). Векторната технология е следната – посредством безобиден за човека организъм се пренася ДНК до човешките клетки, която ги учи да противодействат на шиповия протеин на коронавируса. Чрез този протеин той навлиза в нашите клетки.

Колко ефикасни са ваксините? Няма напълно достоверна публична информация. Колко безопасни са? Няма достоверна публична информация. Има ли потвърждение на показателите на продуктите от независими научни екипи – не! Което означава, че ако държава-членка на ЕС все пак реши да купи и ползва китайски ваксини, поема лично отговорността за здравето на тези, които ще ваксинира.

Основният метод за производство на одобрените в Китай ваксини е на над 1 век – чрез умъртвяване на жив вирус, посредством нагряване на много високи температури или по химичен път. Това е доказана технология, като предимствата ѝ са, че според редица учени може да осигури по-силен имунитет, защото имунната ни система се сблъсква с целия вирус, а не само с негов фрагмент. Заради това, може да има по-голям ефект и върху разпространението на вируса – ваксинираният да не заразява, защото ще има антитела и в носоглътката. Но и минусите са далеч по-сериозни – по-силни и тежки странични ефекти. За последното официални данни от Китай за вече одобрените ѝ продукти няма.

Още нещо – дори в Бразилия има забрана на база търговска тайна да се разпространяват данни за ваксината на Sinovac (CoronaVac), след като на бразилска земя е проведено клинично проучване. Като обща информация се знае, че при 51% от 12 000 ваксинирани медици в Бразилия и Турция, които лекуват пациенти с коронавирус, CoronaVac е защитила изцяло ваксинираните. Това е доста слаб резултат спрямо много други продукти на пазара. След това Турция посочи ефикасност от 83,5%, но при под 7000 души, всичките под 59-годишна възраст. Има вече данни и от по-малко проучване, че CoronaVac не пази срещу бразилския вариант на COVID-19.

Китай стартира програма за здравни сертификати

Китай стартира програма за здравни сертификати за вътрешни пътници, съобщи „Гардъин”. Цифровият сертификат, който показва ...

Sinopharm пък се хвали за продукта си, направен заедно с Пекинския институт за биологични продукти, че има 86% ефикасност от проучване в ОАЕ и 79% от проучване в Китай. Според компанията, разликата е в това, че при проучванията били използвани различни стандарти за диагностициране на COVID-19. За другата ваксина на Sinopharm, направена в сътрудничество с Уханския институт за биологични продукти, ефикасността е 72,5%. Данните са от вътрешен анализ, представен само пред китайските регулаторни органи, на база на който ваксината е одобрена.

Всъщност, поне още 8 китайски ваксини са на фаза изпитания върху хора, а много повече са във фаза предклинични изпитания, съгласно данните на СЗО.

Още нещо неясно - какъв е производственият капацитет за китайските ваксини. През януари, четири китайски компании заявиха, че ще направят 2,6 млрд. дози ваксини през 2021 година. Специално Sinovac казваше в края на 2020 година, че ще направи 300 млн. дози през 2021 година, а през януари вече завиши това число до 500 млн. дози. А през февруари от компанията вече заговориха за 1 млрд. дози, защото успешно си разширяват производствените мощности. В началото на март вече имаше изявление за възможно производство на 3 млрд. дози годишно. CanSino пък може да направи 500 млн. дози.

Съмненията, че Китай използва ваксините си като политическо оръжие се засилват, защото ваксинацията в страната не върви особено бързо. Само 4% от китайците са ваксинирани, а до средата на 2021 година официално обявената цел е 40%. Ваксините не са и евтини – властите на различни китайски провинции твърдят, че заделят поне по 26 евро на доза. За сравнение, одобрените в ЕС ваксини на Pfizer/BioNTech се предполага, че струват 12 евро на доза, на Moderna – 18 долара, на AstraZeneca е 1,78 евро на доза, а на "Янсен" се очаква да е 8,50 евро.

Китай подарява ваксини на десетки държави

Властите в Китай доставят безвъзмездно ваксини срещу коронавирус в 69 държави, а в други 43 ги продават, заяви министърът на външните р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари