Кризата на Македония се превръща в екзистенциална

2737
Кризата на Македония се превръща в екзистенциална
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Дълго продължилият спор в Македония току-що направи драматичен завой към по-лошо, трансформирайки криза на корупцията и управлението в процъфтяваща криза на държавата.

Президентът Георги Иванов н сряда миналата седмица отказа да даде мандат за правителство на разнообразна коалиция от политически партии, чиято заявена цел подобрен статут на голямото албанско малцинство в Македония.

В този процес Иванов временно - и може би по-трайно - изхвърли албанците от политическия процес с потенциално сериозни последици.

На фона на този ход беше редица от опосредствани от Европейския съюз избори през декември, които трябваше да сложат край на двегодишната политическа криза в страната.

Идеята беше да бъде възстановена легитимността на правителството след разкрития за корупция в основната партия от правителството, ВМРО-ДПМНЕ.

Или ВМРО-ДПМНЕ щеше получи свеж демократичен мандат, или опозиционната партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) щеше да бъде избрана. Всеки един от резултатите трябваше да сложи край на въпросите.

Въпреки това нито ВМРО-ДПМНЕ, нито СДСМ, спечели достатъчно места, за да състави правителство - дори в коалиция с основната албанска партия, Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), която загуби много от подкрепата за себе си заради дългото си асоцииране с ВМРО-ДПМНЕ.

Вместо това балансът на силите беше държан от две нови албански партии - Беса и Алианс за албанците, които проведоха кампания с платформа за повече права за албанците. Техният аргумент беше, че Македония е държава, движена основно от интересите на нейното македонско мнозинство.

И Европейският парламент взе отношение по кризата в Македония - със заплаха

Европейският парламент заплаши да отложи гласуването на Резолюцията за Македония, ако през следващата седмица в страната няма съставено...

Неспособна да състави правителство без помощта на Беса и Алианс за албанците, ДСИ се обърна за помощ към министър-председателя на Албания, Еди Рама, който свика лидерите на различните албански партии на среща на върха в Тирана.

Това, което се появи след това, беше съвместна декларация, която постави условията им за влизане в правителство с някоя от двете основни македонски партии.

Тази декларация беше радикален документ. Той ефективно настоя Македония да бъде предефинирана като двунационална държава, съставена от двама равностойни партньори - македонските граждани и албанците, а не като македонска национална държава с покровителствано албанско малцинство.

Без изненада, тези искания бяха анатемосани от мнозинството от македонско население, което изгражда национална държава, основана на славянското Православие и македонски език и което претендира за потекло от древна Македония - най-нагледно изразено чрез възстановяването на Скопие при огромни разходи в имитационно-класически стил.

Balkan Insight

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари