Младите избиратели отново са мотивирани

3820
Младите избиратели отново са мотивирани
Снимка: Getty Images / Guliver

Една от най-приятните изненади на президентската кампания в САЩ е това, че младите американци гласуват масово и така допринесоха за някои неочаквани резултати. Това е първата президентска кампания, в която делът на гласоподавателите между 18 и 29 години е същият като този на родените през 50-те години на 20 век – около една трета. Тази година активността на младите избиратели в първичния вот и в двете партии – Демократическата и Републиканската, е сравнима с тази от 2008 година, когато Барак Обама проведе първата си кампания. В събота младите гласуваха много по-масово на първичните избори на републиканците в Южна Каролина, отколкото през 2008 или 2012 година в същия щат, сочи проучване на Tufts University’s Circle center. Доналд Тръмп спечели този кръг от вота с 32,5% от гласовете. Марко Рубио се класира втори с 22,5%, следван отблизо от Тед Круз с 22,3%. И Круз, и Тръмп привлякоха по-голям дял млади избиратели от Рубио.

Досега обаче най-големият печеливш от гласовете на младите е демократът Бърни Сандърс, който миналата седмица изпълни улиците на Лас Вегас със свои млади поддръжници, след като спечели над 80% от тази група както в Айова, така и в Ню Хемпшир. В събота младежите съставляваха 18% от гласоподавателите в Невада – 5% повече в сравнение с 2008 година и Сандърс отново привлече повече от 8 от 10 от тези избиратели. Хилари Клинтън спечели изборите в Невада с 52,7%, изпреварвайки Сандърс с 5,5%. Именно младите обаче са отговорни за скъсяването на 20-процентната дистанция, която в началото делеше двамата кандидати.

Много хора смятат за странно, че 74-годишният Сандърс успя да привлече толкова много млади избиратели. Джон Дела Волп обаче не е изненадан. При проучване сред избирателите през ноември Дела Волп, който е директор на статистическата агенция в Харвардския институт по политика, забелязва, че подкрепата за Сандърс сред потенциалните гласоподаватели между 18 и 29 години е скочила от 1 на 41% само за 6 месеца. Попитани какво ценят най-много у един кандидат, младежите посочват почтеността, разсъдливостта и откритостта. Политическият опит и бизнес опитът са много по-назад в класацията.

Тези избиратели обаче винаги са се нуждаели от мотивация. От години младите казват на Дела Волп, че искат да имат активна роля в политиката, към което обаче малко политици се стремят. Това поколение е силно заинтригувано от доброволческата работа и мечтае да „направи света по-добро място”. „Те искат да правят нещо повече от това да гласуват”, казва Волп. „Искат да бъдат част от кампанията. Сандърс е първият политик след идването на Обама, който успява да отговори на това желание”.

65-годишната Пат Котъм от Северна Каролина казва, че ангажираността на младите тази година й напомня на нейната собствена активност в колежа в годините на войната във Виетнам. „Помня, че имах чувството, че хората не ни обръщат внимание. Младите обаче промениха Америка и това може отново да се случи”. Въпреки че харесва Хилари Клинтън, тя казва: „Много уважавам лагера на Сандърс за това, което прави”.

Маккейн: Русия иска да използва Сирия, за да засили влиянието си в Близкия изток

Русия няма интерес от разрешаването на конфликта в Сирия, а иска да превърне страната в преден пост за разпространяване на влиянието с...

Вдъхновяването на младите е от изключително значение за демократите. Хората, родени след 1980 година, произхождат от много по-разнообразни раси и са по-либерални по отношение на социалните въпроси отколкото всяка друга възрастова група, сочи проучване от 2014 година. Според изследване от ноември 2015 пък 56% от избирателите между 18 и 29 години искат в Белия дом да управлява демократ, докато 36% искат републиканец. При това, 40% тази възрастова група казват, че не принадлежат към никоя партия. За тях връзката с кандидата е изключително важна. „Въпросът е как изграждаш връзка с тези млади хора. Даваш им власт, молиш ги за активност, а след това ги призоваваш да гласуват”, казва Дела Волп.

В кампанията кандидатите намериха различни начини за общуване с по-младите. Клинтън например понякога отговаря на въпроси, като подчертава някаква политическа позиция. Митингите на Сандърс са по-хаотични, публиката крещи, за да му каже какви проблеми трябва да бъдат решени, или пък го заговарят лично. Някои републиканци изглежда също се радват на подобно общуване. Сенатор Марко Рубио се разхожда из залата, прави си селфита и се запознава с нови хора. На събранията на губернатора Джон Касич пък публиката често споделя лични истории.

Досега кампанията през 2016 година е белязана предимно от гнева на избирателите и на двете партии. Резултатите от първите вотове обаче подсказват все по-силна ангажираност от страна на най-новите избиратели на нацията. Това е добър знак за всеки вот, а сега е и особено необходим.

Thе New York Times

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com