Париж промени подхода си към Москва

8293
Париж промени подхода си към Москва
Снимка: Gettyimages.com

В борбата си срещу „Ислямска държава“, която пое отговорност за атентатите в Париж, Франция се опитва да получи помощта на Русия за формирането на „голяма коалиция“, въпреки че досега Париж не спираше да критикува политиката на Москва за Сирия.

„Френската дипломация няма голямо поле за действие“ в желанието си за незабавна и силна реакция след атентатите на джихадистката организация, които поразиха страната, смята Бертран Бади, експерт по международни отношения в университета за политически науки в Париж. „Играта се играе от руснаците и американците и ние се опитваме да се промушим между тях“, казва той.

Глобалният съюз против "Ислямска държава" започва да се оформя

Франция, Русия и САЩ преминаха от фазата на разговори за съвместни действия към по-трудната част на реалните съвместни операции. Това с...

В понеделник френският президент Франсоа Оланд поиска „събиране на всички, които могат наистина да се борят с тази терористична армия“ и обяви, че ще се срещне с Барак Обама и Владимир Путин. Тези срещи във Вашингтон и Москва ще протекат следващата седмица. Трябва да обединим сили и да постигнем голяма и единна коалиция срещу „Ислямска държава“, заяви още Оланд. Така президентът се обърна към Русия с нов тон, въпреки че досега Париж укоряваше непрекъснато Москва, че подкрепя Башар Асад и че удря опозиционните групи, но щади позициите на „Ислямска държава“.

Друга промяна във френската позиция бе това, че Париж се отказа от онзи подход „нито Асад, нито джихадистите“, който френската дипломация защитаваше толкова време. Башар Асад „не може да предложи изход от сирийския конфликт“, но „нашият враг е „Ислямска държава“, казва сега Оланд. Франция протяга ръка към Русия, която бе в позицията да припомни, че атентатите в Париж потвърждават нейните анализи. „Необходимо“ е да формираме международна антитерористична коалиция, заяви Путин. „През цялото време френските ни приятели повтаряха, че уреждането на въпроса за оттеглянето на Асад трябва да бъде предварително условие за политическите промени. Това обаче защити ли Париж от терористичния атентат? Не, естествено“, отбеляза Путин. Във вторник той обяви „засилване“ на ударите в Сирия, след като Русия призна официално, че катастрофата на руския пътнически самолет над Синай е резултат от атентат. „Ислямска държава“ пое отговорност за самолетната катастрофа веднага след трагедията.

Американско-руски тандем

„Какъв е приоритетът сега? Да се отървем от Асад или да смажем „Ислямска държава“? Отговорът е ясен – да смажем джихадистите“, казва бившият премиер Ален Жюпе, който признава, че Франция е сгрешила, включително във външната си политика. „Президентът с право се опитва да събере всички в една коалиция – американци, руснаци, французи, иранци… Истина е, че това е промяна в линията, която следвахме от 2011 година, но и светът се променя“, подчертава той.

Полицията откри хотелски стаи, използвани от атентаторите от Париж

Френската полиция е открила хотелски стаи и апартаменти, вероятно използвани от атентаторите, които са участвали в кървавите нападения ...

Френската позиция в известен смисъл представлява протегната ръка към руснаците, ако те се съгласят да се концентрират върху „Ислямска държава“, а не върху враговете на Асад, казва Франсоа Хейсбург от лондонския Международен институт за стратегически изследвания. В момента се търси „военно-дипломатическа възможност“, отбелязва Бади, според когото ударите не могат да бъдат дългосрочно решение.

След първа бомбардировка в неделя, в понеделник френската авиация отново атакува бастиона на джихадистите в Рака от позициите си в ОАЕ и Йордания. В понеделник Оланд обяви, че изпраща самолетоносача „Шарл де Гол“ и 26 изтребителя, които ще утроят способността на Франция за действие, в източната част на Средиземно море, а не в Персийския залив. Така ще се съкрати времето за достигане до зоните в Сирия, които трябва да бъдат ударени, обяснява той. Разполагането на въоръжението обаче може да изисква координация с руските сили в Латакия и Тартус. За да избегнат инцидентите, руснаците и американците вече координират усилията си.

АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари