Страни-жертви на касетъчни бомби предупредиха Зеленски: Жертви ще бъдат украинците (ВИДЕО)

15570
Страни-жертви на касетъчни бомби предупредиха Зеленски: Жертви ще бъдат украинците (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

През юли администрацията на американския президент Джо Байдън се вслуша в молбите на Украйна и реши да изпрати касетъчни бомби в Киев. Преди 15 години много страни по света решиха никога повече да не използват това противоречиво оръжие, тъй като всяка такава бомба освобождава и разпръсква произволно множество суббоеприпаси в голям периметър, което представлява сериозна заплаха за цивилните в продължение на няколко десетилетия.

Нито Украйна, нито САЩ обаче са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси по това време и много от съюзниците на Вашингтон, включително Канада, Германия и Обединеното кралство, приеха това решение с подчертан ужас.

Жертви ще бъдат украинците

Лидерите на държави, които все още се опитват да се справят с последствията от използването на касетъчни бомби на тяхна територия, решиха, че са длъжни да споделят своята гледна точка. Премиерът на Камбоджа Хун Сен призова президента на САЩ Джо Байдън и президента на Украйна Володимир Зеленски да не използват тези оръжия, "защото истинските жертви ще бъдат украинците".

Междувременно министерството на външните работи на Лаос нарече страната си "главната жертва на касетъчните боеприпаси в света". Това се подчертава в сегашно изявление, в което не се споменават нито Киев, нито Вашингтон, но в което се изразява "дълбока загриженост" от възможното използване на този вид оръжие. Дори бившите посланици на САЩ в двете страни изразиха загриженост. Още: Ефектът и пораженията на касетъчните бомби: Украинците удрят здраво (ВИДЕО)

Югоизточна Азия вече научи своите уроци по темата и може да сподели своя лош опит. Това е един от регионите, които са най-силно "зелесени" с мини и други не експлодирали боеприпаси и се опитва да се справи с последствията от десетилетия. Повечето от тези мини и боеприпаси са там от войната във Виетнам и бомбардировките на Съединените щати в Камбоджа и Лаос. Хората, живеещи в тези страни, все още са изправени пред тежките последици от тези конфликти. Всяка година неексплодирали боеприпаси – включително касетъчни бомби – убиват и осакатяват цивилни, което прави тези страни опасни за десетилетия напред. 

Коментирайки решението за предоставяне на Украйна на касетъчни боеприпаси, Байдън го нарече "трудно". Заслужава да се отбележи, че от самото начало на руската инвазия в Украйна Белият дом критикува Русия за използването на този оспорван вид оръжие. Независимо от това, Пентагонът аргументира решението за прехвърляне на касетъчни бомби в Киев, като каза, че перспективата за победа на Москва в този конфликт "би била най-лошият изход за Украйна". Киев все още чака пристигането на обещаните от САЩ танкове и други оръжия, а касетъчните бомби бяха доставени много бързо. Представители на въоръжените сили на Украйна заявиха, че тези бомби вече са показали своята ефективност на бойното поле, пише пише Foreign Policy.

Противниците

Решението на администрацията на Байдън предизвика сериозно безпокойство сред привържениците на мерките за прочистване на територии в Югоизточна Азия от не взривени боеприпаси. Сера Кулабдара, ръководител на американската група Legacies of War, която насърчава обезвреждането на не експлодирали бомби, тази година стана председател на американския филиал на Коалицията за касетъчни боеприпаси, която е част от глобална кампания за не използване на този тип оръжия. Тя остро разкритикува решението на САЩ: "Ние допринасяме за замърсяването на нови територии, въпреки че досега не успяхме да се справим с проблемите, които създадохме в други страни", каза тя. Още: Пентагонът с данни за касетъчните бомби и за ЧВК "Вагнер" в Украйна

Кулабдара лично изпита последствията от използването на касетъчни бомби. Тя е родена в южната част на Лаос повече от 10 години след като последната подобна бомба е използвана на територията на страната, а през 1990 г. се премества със семейството си в САЩ. Тя си спомня много добре как баща ѝ, хирург по професия, ходел на обаждания на хора, осакатени от такива боеприпаси, и как ампутирал крайници, често оперирайки деца като нея. По време на бомбардировките, които САЩ водят от 1964 до 1973 г. - наречена "тайната война", тъй като никой не е казал на американската общественост за това по онова време - американските бомбардировачи изхвърлят еквивалента на един пълен самолет на всеки осем минути в Лаос. В продължение на 9 години. 

Жертвите

Според правителството на Лаос, оттогава не взривени боеприпаси са причинили смъртта и нараняването на повече от 50 хиляди цивилни - и повечето от жертвите се появяват след края на войната. Въпреки че броят на жертвите спаднал до 50 на година през 2022 г., повечето от тези инциденти все още се оказват фатални. А почти половината от жертвите са деца. Още: Касетъчни бомби. Защо това е едно от най-коварните оръжия във войната в Украйна

Активистите за правата на човека също са загрижени, че международното финансиране за обезвреждане на взривни боеприпаси може да пресъхне, преди всички зони да бъдат разчистени. Изправени пред почти невъзможна задача, някои от експертите, работещи по проблема, вече не настояват за пълно почистване, а вместо това говорят за необходимостта броят на потенциалните жертви да бъде намален до нула. А аргументът, че украинските територии ще трябва да бъдат прочистени от руските не взривени боеприпаси във всеки случай, независимо дали там падат или не украински касетъчни бомби, изглежда изключително циничен за онези, които пряко са изпитали последствията от използването на този вид оръжие.

Независимо от начина, по който Украйна използва тези оръжия, "въздействието на касетъчните бомби ще бъде дългосрочно и ще засегне невинни цивилни", каза Хенг Ратана, генерален директор на Камбоджанския център за противоминни действия - правителствена агенция, посветена на обезвреждането на американските бомби, а също и други не взривени боеприпаси, останали там от времето на гражданската война. Операциите по почистване се провеждат в Камбоджа повече от три десетилетия и организацията обяви, че 30 души вече са били ранени от касетъчни заряди през 2023 г. Тази агенция може да сподели своя ценен опит с Украйна. Още: Невзривен касетъчен снаряд уби украински фермер

Десетилетните усилия за разпознаване на мини в Югоизточна Азия помагат за намаляване на броя на жертвите. Украинските граждани, особено децата, трябва да бъдат обучени за опасностите от касетъчни бомби, които често изглеждат напълно безобидни, каза Ратана. Тъй като в някои части на Украйна се извършва работа по разминиране, Камбоджа вече предложи да сподели своя ценен опит в областта на разчистването. През януари Камбоджанският център за противоминни действия беше домакин на екип от украински сапьори, за да ги обучи в използването на новата японска технология за откриване на мини. Освен това през юли професионалисти от двете страни също се събраха в Полша и в момента се обсъждат перспективите за по-нататъшно сътрудничество с Украйна. 

Въпреки лошите последици от не експлодирали бомби, нито Камбоджа, нито Виетнам са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, позовавайки се на факта, че техните съседи Китай и Тайланд също не са я подписали. А новината, че САЩ ще изпратят този тип оръжие в Украйна, отново привлече вниманието към отсъствието на тези страни в списъка на участниците в конвенцията.

Хуманитарната организация Норвежка народна помощ, която разчиства стари военни зони, се възползва от възможността да призове всички онези страни, които все още не са се присъединили към конвенцията, да го направят, за да се даде допълнителен тласък на окончателната забрана на този вид оръжие. Още: Ген. Тарнавски: Украйна вече получи касетъчни боеприпаси, руснаците са много притеснени

Защитниците

Междувременно мнозина в Украйна приветстваха решението на САЩ да предоставят касетъчни бомби на Киев. Украинските медии вече започват да се чудят колко опасни са тези оръжия за цивилните. 

Преди Вашингтон да започне да доставя на Украйна касетъчни бомби, Киев използва собствените си запаси от съветско време, за да бомбардира територии, контролирани от руските сили. Хюман Райтс Уоч документира случаи на убити и ранени цивилни при експлозия на украински касетъчни бомби в град Изюм (Министерството на отбраната на Украйна отрича тези твърдения). Независимата международна комисия за разследване на нарушенията в Украйна също съобщава за жертви в жилищни райони. 

Във въоръжен конфликт често трябва да се правят трудни избори. „Ако се борите за живота си, искате да имате всяко възможно оръжие и аз го разбирам“, каза Майк Бъртън, бивш офицер от ВВС на САЩ, който участвал в мисията за хвърляне на касетъчни бомби над Лаос и сега е член на борда на организацията Legacies of War. Но от негова гледна точка целта не оправдава средствата, когато става въпрос за използването на касетъчни бомби - без значение как се използват. Бъртън добави, че не е очаквал САЩ да решат да изпратят касетъчни бомби в Украйна. „Ще помогнат ли САЩ да разчистят района от тези боеприпаси, ще осигурят ли протези, ще помогнат ли на хората, които губят зрението си в резултат на експлозиите?” - пита той. Още: Данни от фронта: Украинците пробиват до нови позиции чрез касетъчни боеприпаси

Междувременно в Лаос активистът за правата на хората с увреждания Фонгсават Маницонг се изправи лице в лице с последиците от бомбардировките от САЩ. През 2008 г. той ослепява и губи двете си ръце, когато приятел му дава не експлодирал суббоеприпас, мислейки го за играчка. Сега Фонгсават съветва други как да се справят със същия вид нараняване. Много жертви на не взривени боеприпаси са изправени пред сериозни трудности при намирането на работа. 

"Украинците трябва да разберат, че толкова много хора ще бъдат ранени не само сега, но и след края на конфликта", предупреди Фонгсават. Фактът, че касетъчните бомби, които оставиха дълбока рана на собствената му земя, отново ще бъдат използвани с подкрепата на Съединените щати, буди у него дълбоко безпокойство: „В Лаос има много хора с увреждания, които не могат да водят нормален живот и които се нуждаят от помощта на САЩ, но не я получават.”

Военният ефект на касетъчните бомби в Украйна

В един от емблематичните руски канали в Телеграм "Полковник Шувалов" излезе доста дълга публикация, в която по същество се признава, че западните касетъчни боеприпаси са много по-добри от руските. Той изрично пише, че има вече много доказателства колко унищожителни са тези западни боеприпаси и че руското военно командване трябва да направи всичко възможно, за да спре доставките им. "Генералният щаб го разбира, но няма решение. Момчетата на фронта поемат много удари. В окопите се получава ужасна каша от живи и мъртви": В окопите е "каша" от живи и умиращи: Руски полковник призна за огромни загуби от касетъчните бомби

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com