Темата за миграцията реши изборите в пощадената от бежанската вълна Швейцария

9035
Темата за миграцията реши изборите в пощадената от бежанската вълна Швейцария
Снимка: Getty Images/Guliver

Никога досега на избори в Швейцария политическа партия не е получавала толкова висока подкрепа – 29,5%. Не само, че Демократичният съюз на центъра (наричан още Швейцарска народна партия) спечели 11 депутатски места, но и остави далече зад себе си, с близо 10% разлика, останалите политически сили – социалистите и либерал-радикалите. Така, партията на милиардера Кристоф Блохер ще получи и второ място във Федералния съвет (правителството), който се състои от седем членове.

Най-учудващото в този избор бе, че той бе предопределен от темата за миграцията, въпреки че Швейцария, която не е част от ЕС, не е засегната от масовия наплив на бежанци в Европа. Според социологическо проучване над 40% от избирателите са гласували според това какво решение са предложили партиите по проблеми като даването на убежище и имиграцията. По-конкретно, сред темите, които занимават швейцарците, начело излизат въпросите за убежището и бежанците с 23%, следват имиграцията (19%) и отношенията с ЕС (13%).

Партия, лобираща за ограничаване на имиграцията, спечели в Швейцария

Дясноконсервативната Швейцарска народна партия, която се обявява за твърдо ограничаване на миграционните потоци, победи на неделните...

Срив на Зелените

В същото време, икономиката и околната среда са теми, от които се вълнуват едва 8,5% и 7% от населението. Наистина, Швейцария има здрава икономика, безработицата е много ниска - малко над 3%, а природата е по-скоро защитена. Ако социалистите се справиха по-скоро добре на изборите със загубата само на 2 места, Зелените и най-вече „Зелените либерали“ се сринаха, а последните дори загубиха половината от гласовете си в парламента.

В същото време, икономиката и околната среда са теми, от които се вълнуват едва 8,5% и 7% от населението. Вярно – Швейцария има здрава икономика, безработицата е много ниска - малко над 3%, а природата е по-скоро защитена. Ако социалистите се справиха по-скоро добре на изборите със загубата само на 2 места, Зелените и най-вече „Зелените либерали“ се сринаха, а последните дори загубиха половината от гласовете си в парламента.

В началото Демократичният съюз на центъра бе партия на земеделците, занаятчиите и гражданите в немскоезичната част на Швейцария. Центристката формация обаче започна да се радикализира през 80-те години на 20 век под управлението на Кристоф Блохер – директор на химическата група EMS-Chemie, която има близо 3000 служители по света. След като се превърна в най-дясната партия, Съюзът престана да печели симпатии. През 2007 година партията получи 28,9 %, а през 2011 година би спирачки с резултат под 27%. Тогава наблюдателите веднага заговориха за заника на формацията.

Мигрантската криза оказва все по-голямо влияние в Европа

Кризата, причинена от наплива на мигранти в Европа, създаде непоносима ситуация в ЕС. Това мнение бе изразено в интервю за вестник "Кал...

Дъщерята на Блохер

Сега главният редактор на вестник „Трибюн дьо Жьонев“ Пиер Рюетши признава, че резултатът на Демократичния съюз на центъра през 2011 година е бил само „временно препятствие“. „Партията на Блохер се завръща, и то с пълна сила“, казва той. Журналистът добавя: лидерите на партията „казват, че спасяват Швейцария, като я карат да застине. Това е огромна, но добре поднесена измама“. Сега партията на Кристоф Блохер ще може да настоява Швейцария да спазва решението от вота през 2014 година, с който бяха поискани квоти за чужденците, включително и за гражданите на ЕС.

Що се отнася до разпределянето на местата в правителството, традицията повелява трите основни партии в страната да разполагат с по два поста, а четвъртата – с един. Така, на предните избори Демократичният съюз на центъра получи само министерството на отбраната, гражданската защита и спорта. Какво ще се случи сега, ако останалите политически формации не пожелаят да се съобразят с исканията на националистите за второто място в кабинета? Ще поеме ли Съюзът риска да напусне правителството?

75-годишният Блохер, който напусна мястото си на депутат от Цюрих през 2014 година, вече предаде юздите на компанията си в ръцете на дъщеря си Магдалена Мартуло-Блохер през 2003 година. Дълго време омъжената и майка на три деца Магдалена не се интересуваше от политиката. Сега, 46-годишната жена се яви за първи път на изборите като кандидат от кантона Граубюнден и бе избрана безпроблемно. Дали сега, както някога направи баща й, Мартуло-Блохер ще реши да управлява група с близо 2 милиарда евро оборот и едновременно с това да гради политическа кариера?

Швейцарската прокуратура повдигна обвинение на Блатер

Швейцарската прокуратура повдигна обвинение на президента на ФИФА Сеп Блатер в "криминални злоупотреби и злоупотреба с власт с кримин...

Le Point

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com