Висока смъртност, нови ограничения: как пандемията се завърна в Източна Европа

3199
Висока смъртност, нови ограничения: как пандемията се завърна в Източна Европа
Снимка: ВМА Фейсбук

19 000 новозаразени с коронавирус и 561 смъртни случая за един ден - този черен рекорд отбеляза Румъния тази седмица. В сряда броят на починалите достигна 574 - повече, отколкото в цялата останала част от ЕС, пресмята ФАЦ.

Интензивните отделения в Румъния са пълни. Над 1800 души пациенти са настанени в тях. Затова част от болните вече се прехвърлят за лечение в съседна Унгария. Президентът Клаус Йоханис благодари на унгарския премиер Виктор Орбан за помощта.

Германия обяви България и Хърватия за високорискови държави с коронавирус

Германия обяви България и Хърватия за високорискови държави, в които епидемията от коронавирус се разпространява в опасни размери, пред...

Румъния планира от понеделник да преустанови учебната дейност за две седмици и да въведе вечерен час за неваксинираните. Към момента под 35 процента от румънците са ваксинирани срещу Ковид-19.

Висока смъртност, нови рестрикции

В България ваксинирани са едва 24 процента от пълнолетното население, пише “Ханделсблат”. И на фона на високата смъртност и сериозния ръст на новите случаи, над половината от българите казват, че не са готови да се ваксинират. Ковид е тема в предизборната кампания преди вота през ноември, но “никой политик не се осмелява да разкритикува открито ниския процент ваксинации”.

Управляващите в Латвия бяха принудени да въведат най-строгите мерки от началото на 2020-а година насам след сериозен ръст на новозаразените. Почти всички магазини затварят, концертите се отменят, въвежда се вечерен час. “Извинявам се за мерките на всички хора в Латвия, които поеха отговорност за себе си, близките си и за обществото и се ваксинираха”, каза в свое обръщение здравният министър Даниел Павлютс.

В Латвия едва 56 процента от пълнолетното население е ваксинирано. За сравнение - в Германия процентът е 79. Естония също затегна мерките, а Русия обяви пълен локдаун от 30 октомври до 7 ноември. Там ваксинирани са под 35 процента от населението.

Нови срив на системата забавя ваксинирането

Към 14,30 часа днес (22 октомври) в столичната болница "Света Анна" са ваксинирани над 190 души. Това стана ясно от съобщение на лечебн...

Ниско доверие към държавата и институциите

“Широкоразпространени теории на конспирацията и много често недоверие към държавата и всичко, което идва от нея” - така Василий Астров от Виенския институт за международни икономически сравнения, цитиран от "Ханделсблат", обяснява ниското ниво на ваксинация в Източна Европа.

По това посткомунистическите държави се различават значително от други части на Европа, най-вече северноевропейските държави, където доверието в правителствата и държавните институции са ключът към успеха на имунизационните кампании. Въпреки че Русия бе първата държава в света, която разреши употребата на ваксина срещу коронавирус, а Албания например получи рано китайската ваксина “Синовак”, ваксинационното покритие и в двете държави е около 30 процента. В България е дори по-ниско, припомня "Франкфуртер Алгемайне цайтунг".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари