Защо Вашингтон не може да се откаже от Катар

2595
Защо Вашингтон не може да се откаже от Катар
Снимка: Getty Images/Guliver

Журналистите в близкоизточните медии се занимават с грубо пръскане с кал откакто Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн (известен също като „Квартета“), прекъснаха дипломатическите и икономическите си връзки с Катар през юни заради предполагаемата подкрепа от страна на Доха към „Ислямска държава“, „Ал Кайда“ и подкрепяните от Иран групировки в редица арабски държави. Въпреки, че някои твърдят, че действието е дори закъсняло, други сочат, че фактът, че Саудитска Арабия води дипломатическото настъпление е като „присмял Хърбел на Щърбел“ и че Рияд, повече от която и да е друга арабска столица насърчава насилствения екстремизъм в ислямския свят.

Въз основа на думите и действията на американската дипломация и на Пентагона откакто катарската криза избухна, е ясно, че Вашингтон планира да работи от близо със страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив в борбата срещу тероризма. Въпреки това, смесените послания от страна на правителството на САЩ относно катарската криза, показват многоликата и сложна природа на общите обвинения срещу богатия на природен газ арабски емират.

Шест държави поискаха ФИФА да отнеме от Катар Сетовното по футбол

Шестте арабски страни, които прекратиха отношенията си с Катар, са написали писмо до Световната футболна централа ФИФА с искане за отмя...

Високопоставени политици и от двете страни на партийното разделение във Вашингтон сочат с пръст към Доха и/или Рияд, представяйки и двете столици за част от проблема. По време на президентството на Барак Обама връзките на Катар с ХАМАС и с други сунитски ислямитски групировки предизвикваха силно осъждане от американските конгресмени като тогавашния сенатор Джон Кери (Демократ от Масачузетс), който през 2009 г. заяви, че „Катар не може да продължи да бъде съюзник на САЩ в един ден, а на следващия да праща пари на ХАМАС“.

През юни президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини „високопоставени“ политици в Доха, че подкрепят тероризма, както преди това направиха и неоконсервативните тинк-танкове и бившия министър на отбраната Робърт Гейтс.

По-рано през юли, коментирайки 13-те искания на „Квартета“ за помиряване с Доха, Р. С. Хамънд, съветник по комуникациите на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, заяви, че „това е двупосочна улица“ и че „няма чисти ръце“. На 12 юли сенаторът републиканец от Тенеси Боб Коркър, който е председател на комисията на Сената по външните работи, заяви, че „количеството подкрепа за тероризма от страна на Саудитска Арабия засенчва това, което прави Катар“. Миналата година американските конгресмени отхвърлиха ветото на Барак Обама и приеха закона за „Справедливост срещу спонсорите на терористични актове“, който по подразбиране сочеше, че правителството на Саудитска Арабия е имало пръст в терористичните нападеня от 11 септември 2001 г. Като кандидат-президент Доналд Тръмп подкрепи закона, както и Хилари Клинтън, неговият опонент от Демократическата партия на президентските избори, макар и сега бъдещето на горепосочения закон да изглежда несигурно.

Като пряк резултат от „совалковата дипломация“ на Рекс Тилърсън в страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, по време на която той заяви, че реакцията на Доха относно исканията на „Квартета“ е „много разумна“, стана ясно, че вашингтонската дипломация продължава да цени Катар като близък американски съюзник. Още повече, че Катар и САЩ подписаха споразумение за борбата срещу терориза, когато Тилърсън бе в Доха на 11 юли, което последва юнската сделка за 12 млн. долара за изтребители между двете страни. На следващия ден Тръмп заяви по време на интервю, че „ще имаме добри отношения с Катар и няма да имаме проблеми с военната си база „Ал Удеид“. Ясно е, че въпреки коментарите на Доналд Тръмп в социалната мрежа „Туитър“, Вашингтон и Доха ще продължат да поддържат близки връзки като първият ще се противопостави на блокадата на „Квартета“ спрямо втората.

Въпреки споразумението със САЩ - санкциите срещу Катар остават

Санкциите срещу Катар остават. Около това се обединиха Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн, които бойкотир...

Дали това антитерористично споразумение ще отмести фокуса към Рияд и към другите столици от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, които обвиняват Доха, че подкрепя екстремизма? Изглежда, че да. Сега катарците ще могат да твърдят, че спазват стандартите на Вашингтон относно борбата срещу тероризма. Или „Квартетът“ ще бъде поставен под натиск да подпише подобни споразумения, или ще трябва да обяснява причините зад отказа си да направи така. При всички случаи подписването от страна на Доха и Вашингтон на това споразумение ще подкопае усилията на Египет, Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ да убедят САЩ да погледне към Катар през техните очи.

Правителството на САЩ иска да засили антитерористичното сътрудничество и със Саудитска Арабия, и с Катар и възнамерява да побутне Рияд и Доха към помирение. Целта на Тилърсън е да засили позициите на САЩ и на неговите сунитски арабски съюзници срещу „Ислямска държава“ и други джихадистко-салафитски сили, както и срещу изгряващ Иран. Ако дипломатическите усилия да се посредничи при разрешаването на катарската криза, за да може и двете страни да запазят чувство на сигурност и достойство, се провалят, правителството на Тръмп ще се сблъсква с повече предизвикателства в Близкия изток. Това ще ограничи и възможностите на Белия дом да постига целите си в региона.

National Interest

САЩ и Катар подписаха споразумение за борба срещу тероризма

Във вторник САЩ и Катар обявиха, че са подписали споразумение за борба срещу тероризма, предава AFP. Това се случва в момент, когато с...

Авторът Джорджо Кафиеро е директор на базираната във Вашингтон консултантска компания „Гълф Стейт Аналитикс“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари