Комисия реши - няма дискриминация към параолимпийците заради по-малки премии

1822
Комисия реши - няма дискриминация към параолимпийците заради по-малки премии

Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) не е уважила жалбите на параолимпийците ни срещу спортното министерство, с които спортистите ни поискаха равнопоставеност по отношение на олимпийските премии. Параолимпийците поискаха да бъдат третирани наравно с другите спортисти, тъй като за Олимпиадата в Рио премиите им за успех били само 20% от размера на тези на другите спортисти - при постигане на еднакъв резултат.

Новината за решението беше съобщена от спортния министър Красен Кралев. "Предвид констатацията на настоящия състав за възстановяване на принципа на равенство в третирането на спортистите, участващи в Паралимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. настъпило с постановление на Министерски съвет № 261/07.10.2016 г., както и липсата на вредоносни последици от това обстоятелство, настоящият състав счита, че не е налице нарушение на чл.4, ал.1 от Закона за защита от дискриминация. Нещо повече, настоящият състав отчита усилията на екипа на Министерски съвет и Министерство на младежта и спорта за подпомагане развитието на спортистите с увреждания като им се предоставят средства за спортно развитие, което е израз на намеренията на ведомството за законосъобразност и на коректност на действията му спрямо лицата с увреждания“, се посочва в мотивите към решението на Комисията, цитирано от спортното министерство (ММС).

Въпрос към Красен Кралев - ще получат ли параолимпийците ни заслужени премии?

Актуален въпрос относно ниските възнаграждения, предвидени от държавата за параолимпийците ни, внесе в парламента депутатът от Реформат...

За периода от 2013 до 2017 година ММС е предоставило средства в размер на 3 111 940 лева на Българската параолимпийска асоциация и 2 849 539 лева на Спортната асоциация на глухите в България. По „Програма за развитие на спорта за хора с увреждания” през 2017 г. са одобрени, финансирани и се изпълняват 7 проекта на: Българска параолимпийска асоциация, Спортна федерация на глухите в България, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по канадска борба, Българска федерация по тенис, Българска федерация по конен спорт и Българска федерация спорт за хора със зрителни увреждания.

"За първи път през 2016 г. включихме пет нови федерации, които да работят за хората с увреждания. Сега над 350 души с увреждания ползват средства от Програмата. Преди това половин милион лева годишно са се разпределяли между 12-14 елитни спортисти“, обясни Кралев пред парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт