Въпрос към Красен Кралев - ще получат ли параолимпийците ни заслужени премии?

2849
Въпрос към Красен Кралев - ще получат ли параолимпийците ни заслужени премии?

Актуален въпрос относно ниските възнаграждения, предвидени от държавата за параолимпийците ни, внесе в парламента депутатът от Реформаторския блок Петър Славов. Въпросът е отправен към министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Ще инициирате ли преразглеждане на размерите на премиите за българските параолимпийци, така че те да получат пълния им размер, наравно с останалите ни спортисти в редовната олимпиада в Рио, пита народният представител.

Български параолимпиец със световен рекорд и златен медал в Рио

Българинът Ружди Ружди подобри световен рекорд по време на параолимпийските ирги в Рио де Жанейро. В тласкането на гюле (клас F55)...

Припомняме, че предвидените за параолимпийците ни премии се равняват на едва 20% от премиите, които бяха предвидени за състезателите ни в редовната Олимпиада в Рио. За Летните олимпийски игри в Рио спортното министерство обеща 250 000 лева за златен медал, 200 000 за сребърен, 150 000 за бронз, 40 000 за четвърто място, 30 000 за пето място, 20 000 за шесто място, 15 000 за седмо място и 10 000 за осмо място.

За разлика от редовната Олимпиада в Рио, където не спечелихме злато, на Параолимпиадата Ружди Ружди донесе златен олимпийски медал на България в тласкането на гюле. Петър Славов посочва, че за Олимпиадата в Лондон премиите на редовните ни атлети и на параолимпийците са били изравнени, а за Олимпиадата в Пекин параолимпийците ни са вземали 80% от размера на премиите на редовните атлети.

"Вероятно в тезата, че олимпиадата и параолимпиадата са състезания от различен ранг има своята логика, но това не значи, че параолимпийците ни са донесли по-малко радост и поводи за гордост на българския народ или че са прославили по-малко родината си. Не на последно място, изразяваме становище, че с оглед далеч по-малкото разполагаемо финансиране за подоготовка на параолимпийците ни, предоставянето им на премии в пълен размер би способствало тяхната по-добра подготовка за бъдещи високи постижения. А и с оглед далеч не големия брой олимпийски медали, които страната ни завоюва на Олимпиадата в Рио, едва ли ще е особена тежест за държавата да изплати пълен размер на премиите на българските олимпийци.", посочва Петър Славов.

Нещо повече – предвид, че единствения олимпийски медал от Рио бе спечелен именно от параолимпиец сме убедени, че отношението към тях и техните постижения не бива да се различава по никакъв начин от отношението към останалите ни спортисти.

Параолимпиадата в Рио стартира официално

От днес, 8 септември, започват Паралимпийските игри в Рио. Церемонията по откриването им беше проведена на стадион "Маракана" в Рио де ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Мартин Проданов доближи националния си рекорд на 1500 метра

Страхотна Елвира Краснобаева взе сребро в многобоя на Световната купа в Баку

Силен старт за българските гимнастички на Световната купа в Баку

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт