Състоянието на тоалетните в заведения в Асеновградско – основен проблем

2823
Състоянието на тоалетните в заведения в Асеновградско – основен проблем

Състоянието и броят на тоалетните клетки в част от заведенията за хранене и развлечение в Асеновградско е основен проблем. Това каза пред Actualno.com Людмила Андонова – експерт категоризация в ОП „Туризъм“ към Община Асеновград. Повод за разговорът ни бе започналите проверки в няколко обекта в града и асеновградските села. Андонова обясни, че от тази година извършването на категоризацията вече е ангажимент на ОП „Туризъм“.

До момента инспекцията се е осъществявала от експерти на Общината. В зависимост от условията и изискванията, на които отговарят, заведенията и средствата за подслон биват оценявани. На база поставената оценка се определя и броят на звездите на обекта. Категоризацията вече тече, като са инспектирани няколко места в Асеновград и в село Нареченски бани.

Неизвестни дарители подпомагат възобновяването на художественото осветление на "Св. Ян" в Асеновград

Дарители са заявили желанието си да подпомогнат повторното поставяне на художественото осветление на параклиса „Свети Йоан Предте...

Предстоят огледи на средства за подслон /стаи за гости, семейни хотели, самостоятелни апартаменти/ и на заведения за хранене и развлечение /ресторанти от класически тип/ в асеновградските села Бачково и Червен.

„Най-често срещаният проблем в обектите е броят на тоалетните. Според наредба от август миналата година, би следвало в заведения, разполагащи с над 61 места, да бъдат осигурени четири тоалетни клетки. Ако собствениците и/или наемателите не могат да си го позволят, то тогава трябва да намалят капацитета на заведението“, посочи Людмила Андонова. Тя разясни, че във всяка тоалетна трябва да има топла и студена вода, сешоар, сапун, салфетки за еднократна употреба и тоалетна хартия. В заведенията за хранене и развлечение изискването е да има лист с меню и ценоразпис, в който да са вписани грамаж на ястия и цените им в български левове. На вратата на всеки обект е задължително да има поставено работно време, име и адрес на управителя.

„В обекта, който бе инспектиран вчера в Нареченски бани, бе установена липса именно на меню с ценоразпис. Това е изискване, което би могло да бъде изпълнено в рамките на няколко дни.

Не е нещо съществено, като проблем.“, каза Андонова. Тя подчерта, че ако направените от експертите от ОП „Туризъм“ предписания не бъдат изпълнени в срок от 45 дни, се отказва категоризация на съответния обект, което го прави нефункционален. При неспазване на законоустановените норми, следващата стъпка е подаване на сигнал до Комисията за защита на потребителите. Категоризацията за всеки обект е валидна в рамките на пет години. След това, управителите са длъжни отново да подадат заявление и процедурата се повтаря.

С патриотични стихове Асеновград отбеляза 786 г. от битката при Клокотница

С патриотична програма пред паметника на цар Иван Асен II Асеновград отбеляза днес 786 години от битката при Клокотница. Венци и цветя ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com