С патриотични стихове Асеновград отбеляза 786 г. от битката при Клокотница

6650
С патриотични стихове Асеновград отбеляза 786 г. от битката при Клокотница

С патриотична програма пред паметника на цар Иван Асен II Асеновград отбеляза днес 786 години от битката при Клокотница. Венци и цветя в знак на признателност положиха граждани, официални лица и военнослужещи. Почти цялата програма бе дело на ученици в 10-ти и 11-ти клас на ПГ "Цар Иван Асен II" в града.

За да отбележат паметната дата и своя патронен празник, те пламенно рецитираха стихове, посветени на Асеновград. Йордан Диков - директор на гимназията – разказа за събитията, случили се на славната за българската история дата. В ранните часове на 09.03.1230 г. войската, водена от цар Иван Асен II, и тази, на епирския владетел Теодор Комнин, се срещат край река Клокотница, намираща се на около 10 километра от днешния град Хасково.

"Приеми ме 2015" – стани приемен родител в Асеновград

Проектът „Приеми ме 2015“ стартира в Асеновград. Обявена бе процедурата за набиране, подбор, оценка и обучение на кандидати...

В последвалата битка българският цар проявява хитрост и много добра военна стратегия, като успява да обърне в бягство ромеите и франкските рицари-наемници. Теодор Комнин и семейството му са пленени. Тогава Цар Иван Асен II показва честта и достойнството си, като заповядва височайшите пленници да бъдат откарани в столицата, а заловените обикновени войници да бъдат нахранени, след което – освободени.

„Днес се навършват 786 години от сражението, което реши съдбата и величието на Втората българска държава, а побетата при Клокотница е победа, отекнала в цяла Европа!”, каза пред асеновградчани и кметът на община Асеновград доктор Емил Караиванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com