Амнести: Човешките права в Турция масово се нарушават

28021
Амнести: Човешките права в Турция масово се нарушават

Международната правозащитна организация Амнести интернешънъл обвини Турция за тежки нарушение на правата на човека и прекомерно и ненужно използване на сила при потъпкването на антиправителствените протести, започнали през май, предаде БГНЕС.

В публикуван снощи доклад Амнести посочва, че "турските власти са извършили "нарушения на правата на човека в масови мащаби при опитите на правителството да се справи със сила с протестите през лятото в парка Гези в Истанбул".

Документът е озаглавен "Протестите в парка Гези: брутално отричане на правото на мирни събрания в Турция" и в него се разкриват конкретни случаи на погазване на правата на човека и то в масови мащаби.

"Едно от тях е драстичното отричане на правото на мирни събирания и нарушения на правото на живот и на свобода, като участниците са били подложени на изтезания и малтретиране", заявява Андрю Гарднър, експерт по въпросите на Турция в организацията.

"Турското правителство трябва да се научи да толерира мнения, различаващи се от неговите и намиращи израз в улични протести, както и да гарантира, че полицията разполага със адекватни средства и инструкции, за да действа законно в тези протести", се казва още в доклада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия