Ескалация в Сирия: Армията на Асад уби десетки турски войници

11099
Ескалация в Сирия: Армията на Асад уби десетки турски войници
Снимка: Getty Images/Guliver

Напрежението в Сирия рязко ескалира, след като при атака на сирийската армия, която води военни действия в Идлиб с помощта на Русия, бяха убити турски войници. Припомняме, че в Идлиб има постове на турската армия.

Първоначално се появи информация, че при въздушен удар са убити 9 турски войници. Данните съобщи управителят на граничната провинция на Турция Хатай Рахми Доган. По-късно самият Доган се поправи и каза, че най-малко 22 турски войници са убити при въздушния удар, а след това обяви 33 жертви. Още няколко души са тежко пострадали при нападението в Идлиб, каза губернаторът на Хатай. Според други съобщения, жертвите сред турските военни са 29, пише БГНЕС. Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека заяви, че най-малко 34 турски войници са били убити при въздушния удар.

Турски военни обстрелвали сирийски и руски самолети

Турските части обстрелват позициите на сирийската правителствена армия и руски самолети в провинция Идлиб, съобщава в репортаж "Русия-2...

Заради случилото се, турският президент Реджеп Ердоган проведе спешна среща на високо равнище за сигурност. Говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Омер Челик каза, че след този инцидент Анкара счита сирийските сили за вражески.

"Нашият външен министър проведе телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг", се казва в изявление на турското външно министерство. 

Столтенберг осъди "безразборните" въздушни удари на режима на Асад и Русия, съобщи негов говорител. "Г-н Столтенберг осъди непрекъснатите безразборни въздушни удари на сирийския режим и подкрепящата го Русия в провинция Идлиб и ги призова да прекратят офанзивата си, да зачитат международното право и да подкрепят усилията на ООН за мирно решение на конфликта", заяви Столтенберг в съвместен призив с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Столтенберг призова всички страни да деескалират тази опасна ситуация и да избегнат по-нататъшно влошаване на ужасяващата хуманитарна криза в региона.

По-рано Реджеп Ердоган каза, че Турция все още не е получила задоволителен резултат в преговорите с Русия за Идлиб и е готова за започване на военна операция в този регион. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече това "най-лошият сценарий". Ердоган каза още, че е призовал Путин да окаже натиск върху сирийския президент Башар Асад, така че сирийската армия да спре настъплението в провинция Идлиб и да се оттегли от турските наблюдателни пунктове до края на февруари - в противен случай предстои военен отговор от турска страна.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Турция не е в състояние да изпълни няколко ключови задължения за решаване на проблемите около сирийската провинция Идлиб. По-специално тя не разграничава въоръжената опозиция, която е готова за диалог с правителството в рамките на политическия процес, от терористите.

Ердоган: Турция ще прогони сирийските правителствени сили до март

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция планира да прогони сирийските правителствени сили от Идлиб в северозападн...

Сирийското правителство и Русия отхвърлиха искането на Ердоган да се оттеглят към линиите за прекратяване на огъня, договорени през 2018 г. Русия също обвини Турция в нарушаване на примирието през 2018 г., подкрепяйки бунтовниците с артилерийски огън. Кремъл съобщи, че във вторник турски дрон, нарушил зоната за деескалация, е бил унищожен, докато се готвел да нанесе удари по сирийските войски. Това стана, докато се водят разговори между Анкара и Москва турски дронове да могат да влизат в сирийско въздушно пространство за определени операции.

Междувременно, министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар посети щаба на командването за тактически действия на турската армия в сирийската провинция Идлиб, разположен на границата със Сирия в провинция Хатай, съобщи Анадолската агенция.

Според съобщението Акар е бил придружен от командирите на сухопътните сили и въздушните сили на страната. Съобщава се, че в момента Акар ръководи операциите на турската армия от оперативния щаб в нулевата точка на турско-сирийската граница.

Организацията на обединените нации отново призова за спешни действия в северозападната част на Сирия, като предупреди, че "рискът от по-голяма ескалация нараства с всеки изминал час".

"Генералният секретар повтаря призива си за незабавно прекратяване на огъня в Идлиб и изразява особена загриженост за риска за цивилните граждани от ескалирането на военни действия", заяви говорителят Стефан Дюхарич. "Без спешни действия рискът от още по-голяма ескалация нараства с всеки изминал час", предупреди той.

Сирия заплаши, че ще сваля самолети, нарушаващи въздушното ѝ пространство

Сирия заплаши, че ще сваля самолети, нарушаващи въздушното ѝ пространство.  "Разчетите на ПВО системите на Сирия са получили запо...

Всичко това се случва и на фона на припомняния, че турските сили са стреляли с ракети по сирийски и руски военни самолети - при град Найраб. Според "Россия 24" той е бил превзет от сирийски бунтовници, подкрепени от турските военни сили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Вече е потвърдено: Израел ликвидира човек №3 в "Хамас"

Блинкен: За първи път 100% от хората в Газа изпитват остра хранителна несигурност

Турция конфискува домовете на оцелелите от голямото земетресение

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...