Има интернет в Северна Корея: Руската пропаганда се радва докъде я докара Путин (ВИДЕО)

4496
Има интернет в Северна Корея: Руската пропаганда се радва докъде я докара Путин (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Не е вярно, че няма интернет в Северна Корея - има. Няма хора по улиците, там е тъмно, но сигурно защото е полунощ. Така Олга Скабеева, известната руска пропагандистка, наричаща се журналистка, отзнаменува живо включване от КНДР.

Какво прави Скабеева там?

Причината Олга Скабеева да е в Северна Корея извън оформилото се родство между тази страна и Руската федерация като схващане как трябва да се живее е, че руският външен министър Сергей Лавров отиде на посещение в КНДР.

По думите на Лавров, отношенията между Русия и Северна Корея достигнали "качествено ново, стратегическо ниво" след срещата на Владимир Путин и Ким Чен Ун.

Руският министър обясни, че преди 75 години Съветският съюз, изиграл ключова роля в "освобождаването на Корея" от японското колониално управление, и е първият, който признава младата корейска държава, а след това ѝ оказва помощ в създаването на национална икономика, наука, култура и образование.

"Винаги ще помним неоценимия принос, който другарят Ким Ир Сен, а след това и другарят Ким Чен Ир, направиха за формирането на нашите отношения", подчерта Лавров, цитиран от БГНЕС.

Визитата на Лавров беше осмяна от беларуската опозиционна медия NEXTA: "Лавров е посрещнат като попзвезда в Северна Корея. Всички плачат, всички са в екстаз, и небето плаче":

Още: САЩ обвини Северна Корея, че доставя оръжия на Русия

Арест на журналистка на Радио "Свободна Европа"

Междувременно стана ясно, че журналистка от Радио "Свободна Европа" е била задържана в Русия и обвинена, че не се е регистрирала като чуждестранен агент.

Алсу Курмашева, редактор в татарско-башкирската служба на медията, финансирана от Конгреса на САЩ, "трябва да бъде освободена, за да може незабавно да се върне при семейството си", заяви в изявление изпълняващият длъжността президент на RFE/RL Джефри Гедмин. Тя е вторият американски журналист, задържан от Русия през последните месеци. Еван Гершкович, репортер на "Уолстрийт Джърнал", беше задържан от март 2023 година и обвинен в шпионаж.

Курмашева е била задържана в център за временно задържане през нощта, се казва в изявление на базирания в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите, който се позовава на държавната медия Татар-Информ. Представител на руския новинарски уебсайт за правата на човека OVD-Info заяви, че Курмашева "най-вероятно" скоро ще бъде прехвърлена в следствения арест.

Още: "Коалиция на санкционираните": Москва събира враговете на САЩ

Курмашева живее в Прага, Чехия, но е влязла в Русия на 20 май по спешност поради семейни въпроси, съобщиха от РСЕ. Тя е била временно задържана на летището в Казан на 2 юни преди обратния си полет, където американският и руският ѝ паспорт са били конфискувани и ѝ е била наложена глоба за това, че не е регистрирала американския си паспорт пред руските власти.

Курмашева е отразявала етническите малцинства в Татарстан и Башкортостан, особено усилията за запазване на татарския език, въпреки че руските власти "през последните години оказват засилен натиск върху татарите".

Пхенян: Корейският полуостров е на ръба на ядрена война

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com