Израел свалил 25 от 30-те ирански крилати ракети още извън пределите на държавата

3442
Израел свалил 25 от 30-те ирански крилати ракети още извън пределите на държавата
Снимка: Getty Images

Иран е изстрелял 170 дрона и 30 крилати ракети, които не са достигнали до Израел, както и поне 110 балистични ракети, от които малка част са достигнали до еврейската държава, отчита израелската армия. Залповете са били от площадки в Иран, Ирак, Сирия и Йемен.

Днес станаха известни нови подробности за това как Израел успя да неутрализира почти всички удари с помощта на Съединените щати, Великобритания, Франция и Йордания.

Иран е стрелял от относително голямо разстояние и израелската армия е успяла да изпрати F-35 за прихващане на ракети и дронове. 25 от общо 30 крилати ракети в полет са били свалени извън Израел. След тази първа линия на отбрана e влязла в действие тристепенна система за противовъздушна отбрана, която включва и хиперзвукови ракети- прехващачи за справяне с цели извън пределите на атмосферата.

Още: Анализатор: Топката в момента е в полето на Израел

На следващо равнище идва така наречената "Прашка на Давид" с обсег 300 километра за защита срещу крилати ракети и дронове. Последен е известният "Железен купол" за неуправляеми ракети, насочени срещу жилищни райони. Отскоро Куполът е пригоден и за сваляне на дронове.

"Заплахата от Иран беше посрещната с въздушно, оперативно, технологично и разузнавателно превъзходство на отбранителна коалиция от международни съюзници, водени от Съединените щати, заедно с Великобритания, Франция и други партньори", каза Даниел Хагари - говорител на Израелската армия. По американски данни пет балистични ракети са достигнали до израелска територия. Четири от тях са поразили базата за самолети F-35 "Неватим", която е била основна мишена на иранските удари. Една ракета е поразила пистата, други две са попаднали в празни самолетни хангари, а последната, насочена към радарната инсталация, е пропуснала целта си.

Още: Съюзниците, Китай, Русия и ООН: Израел да прояви сдържаност

От американска страна съдействие е оказано с два самолета и два разрушителя с противовъздушни системи Иджис на борда. Американските сили са унищожили повече от 80 дрона и поне шест балистични ракети, включително на площадка на хутите в Йемен, както и над Южна Сирия край границата с Йордания. Големият американски принос обаче е бил с разузнавателни данни, както и чрез командно-контролна система, изградена преди четири години.

Президентът Байдън не спести похвалите си към военните. "Вие сте най-добрите в света, това не е хипербола, вие сте невероятни. Абсолютно невероятни. Имахте невероятен принос и потенциално спасихте много човешки животи. Благодарение на изключителните ви способности, Съединените щати помогнаха на Израел да свали почти всички тези ракети", обясни Байдън.

Още: Колко пари плати Израел да спре ракетите и дроновете на Иран и колко ирански ракети дефектираха: Сметката (ВИДЕО)

Йордания също е прихванала ирански цели благодарение на модерни радари и самолети F-16. В операцията са се включили и самолети, излетели от френска база в страната, посочи президентът Макрон. "Франция беше на страната на Израел и под американска координация с нашите британски приятели, защото сме на йорданска територия по искане на Йордания. Наложи се да осъществим отбранителни прихващания в събота вечер. Осъдихме, намесихме се и днес ще направим всичко за да не допуснем ескалация", заяви Макрон. Израел заяви, че конфронтацията с Иран не е приключила, съобщава БНТ. Техеран заплаши с много по-мащабни действия при израелски опит за реванш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com