Предсрочни избори в Израел на 17 март

8273
Предсрочни избори в Израел на 17 март
Снимка: Thinkstock

Предсрочните парламентарни избори в Израел, предизвикани от премиера Бенямин Нетаняху, ще се проведат на 17 март, съобщи говорител на Кнесета (парламента).

"След консултации между различни партии беше решено да организираме изборите на 17 март", заяви говорителят Еран Сидис. Той уточни, че датата ще бъде включена в законопроекта за разпускане на парламента, чието обсъждане трябва да започне днес.

Нетаняху разпуска парламента на Израел

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху ще разпусне парламента на страната в най-скоро време с цел провеждане на предсрочни и...

Нетаняху призова снощи за предсрочни избори, като обясни, че вече не може "да ръководи страната" заради критиките на центристите в правителството му срещу неговата политика. Той обяви, че уволнява министъра на финансите Яир Лапид и министърката на правосъдието Ципи Ливни.

Неотдавнашни социологически изследвания изглежда дават увереност на Нетаняху, който вече три пъти е бил премиер, че ще остане на поста си. Израелският закон предвижда парламентът да може да продължи да гласува закони дори след приемането на закон за разпускане.

Но спорният законопроект, подкрепен от Нетаняху за определяне на Израел като "националната държава на еврейския народ", на практика няма никакъв шанс да бъде приет преди изборите, тъй като центристите в правителството му се противопоставят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com