САЩ и Афганистан съгласуваха бъдещия договор

33841
САЩ и Афганистан съгласуваха бъдещия договор
Снимка: Getty Images / Guliver

САЩ и Афганистан са постигнали споразумение по финалната версия на договора, който ще определи дали афганистанските военни ще могат да останат в Афганистан и след изтичането на 2014 г., предаде Ройтерс, като се позова на афганистански говорител, предаде БТА.

Споразумението е постигнато буквално в последния момент, два дни преди афганистанският елит да се събере и да гласува така наречения пакт за сигурността. Говорителят поясни, че американският президент Барак Обама се е съгласил да напише писмо до афганистанския народ, в което да признае грешките, допуснати по време на войната срещу терора в Афганистан.

Карзай покани талибаните да обсъдят присъствието на американските войски в САЩ

Афганистанският президент Хамид Карзай покани бунтовниците талибани да участват в Лоя Джирга – голямото традиционно събрание &...

Писмото ще бъде представено по време на срещата на афганистанските племенни лидери, която започва в четвъртък и ще продължи няколко дни.

Споразумението по пакта е било постигнато в телефонен разговор между американския държавен секретар Джон Кери и афганистанския президент Хамид Карзай, пояснява Франс прес.

Двамата са се разбрали, че американските войски, които ще останат в Афганистан след изтеглянето на силите на НАТО през 2014 г., няма да могат да извършват претърсвания, освен в изключителни случаи, допълва агенцията, като се позовава на високопоставен афганистански представител.

Ако афганистанските племенни лидери одобрят пакта, той ще позволи на афганистанските военни да разчитат на американска подкрепа след изтеглянето на 75 000 военни на НАТО в края на 2014 г., припомня Франс прес.

ООН: Рекордно висок добив на опиум в Афганистан

Службата на ООН по наркотиците и престъпността съобщи, че отглеждането на мак за опиум в Афганистан е достигнало рекордно висок обем, в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия