Си Дзинпин пристигна във Франция - ето какво ще обсъждат с Макрон

4893
Си Дзинпин пристигна във Франция - ето какво ще обсъждат с Макрон
Снимка: Getty Images

Китайският президент Си Дзинпин пристигна във Франция на държавно посещение, организирано от колегата му Еманюел Макрон. Френският държавен глава ще обсъди с госта си въпроси, вариращи от войната в Украйна до търговията.

Си пристигна във Франция за първи път от две години насам. Той също така ще посети Сърбия и Унгария.

Китайската държавна телевизия CCTV съобщи, че самолетът със Си е кацнал в Париж на 5 май. Лидерът на комунистическата държава е придружен от съпругата си Пън Лиюан. Двамата бяха посрещнати на парижкото летище Орли от премиера Габриел Атал.

Още: Президентът на Китай започва европейска обиколка

Си ще проведе ден на разговори в Париж в понеделник, включително и с лидера на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, последван от държавен банкет, организиран от Макрон.

Преговори в ресторант на президентски приятел

Във вторник Макрон ще заведе Си Дзинпин в планинския район Пиренеи, близо до испанската граница. Те ще посетят прохода Турмале, където Макрон е прекарал детството си с баба си и дядо си.

Там дългогодишният приятел на президента Ерик Абади ще приеме лидерите и техните половинки в семейния си ресторант "L Étape du Berger". Както отбеляза Макрон в свое интервю, „въпросите, по които има разногласия, се обсъждат по-добре при закрити врати“, предава БГНЕС.

Още: Макрон каза кога може да прати военни в Украйна: "Франция е извършвала такива интервенции"

Стабилност на международния ред

Ключов приоритет на Макрон ще бъде да предупреди Си за опасността от подкрепа на Русия за нейната инвазия в Украйна. Западните служители са загрижени, че Москва вече използва китайски технологии за производство на оръжия.

Снимка: Getty Images

Още: САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Връзките на Пекин с Москва се затоплиха след инвазията и Западът иска преди всичко Китай да не доставя оръжия на Русия. „В наш интерес е да накараме Китай да повлияе на стабилността на международния ред“, каза Макрон в интервю за The Economist, публикувано в четвъртък. „Затова трябва да работим с Китай за изграждане на мир“, добави той.

Още: Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Макрон каза в същото интервю, че Европа трябва да защитава своите „стратегически интереси“ в икономическите си отношения с Китай, обвинявайки Пекин, че не спазва правилата за международна търговия. Но той призна пред вестник La Tribune Dimanche, че европейците "не са единодушни" относно стратегията, която да приемат, тъй като "някои участници все още виждат Китай по същество като пазар на възможности", докато той "изнася масово" за Европа.

Френският президент зарадва китайските държавни медии и разтревожи някои съюзници от ЕС след посещението си в Пекин през 2023 г., като заяви, че Европа не трябва да бъде въвличана в противопоставяне между Китай и САЩ, особено по отношение на демократичния, самоуправляващ се Тайван. Китай гледа на острова като на част от своя територия и се зарече да го превземе един ден със сила, ако е необходимо.

Две основни послания

Правозащитни групи настояват Макрон да повдигне въпроса за правата на човека в преговорите, обвинявайки Китай, че не зачита правата на уйгурското мюсюлманско малцинство и че държи десетки журналисти зад решетките. От Human Rights Watch казват, че правата на човека в Китай са "сериозно влошени" при управлението на Си.

Още: Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Другите две страни, избрани от Си Дзинпин за обиколката му - Сърбия и Унгария, се смятат за едни от най-благосклонните към Москва в Европа. „Двете основни послания от Макрон ще бъдат относно китайската подкрепа за военния капацитет на Русия и китайските изкривяващи пазара практики“, каза Янка Ертел - директор на програмата за Азия към Европейския съвет за външни отношения, цитирана от AFP. „Въпреки това е малко вероятно и двете послания да окажат значително влияние върху поведението на Китай - Си не е на мисия да възстанови връзките, защото от негова гледна точка всичко е наред".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Откриха телата на трима заложници, отвлечени от "Хамас"

Северна Корея пак изстреля тактическа балистична ракета

Безредици и бой в Киргизстан заради сбиване с чужденци (ВИДЕО)

Израелска атака по Западния бряг, има убит и ранени

САЩ евакуираха от Газа 17 американски лекари

Съдбата на прочула се заложничка на "Хамас": Намериха тялото на Шани Лук

Израел си е върнал телата на трима заложници от ивицата Газа

Смили му се сърцето: Ердоган помилва превратаджии

Израел пред съда на ООН: Никаква сила няма да ни попречи да се защитим от "Хамас"

В Пекин: Шойгу се сторил съмнителен на охраната, Си поглеждал с нежност към Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия