Защо протестите в Сирия нямат шанс да разклатят властта на Асад? (ВИДЕО)

2390
Защо протестите в Сирия нямат шанс да разклатят властта на Асад? (ВИДЕО)
Снимка: Getty images/Guliver

Протестите в Сирия срещу режима на подкрепяния от Русия и Иран президент Башар Асад по-скоро няма да застрашат стабилността на сирийския режим. Такава оценка прави американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) на 20 септември.

Причината е, че демонстрациите се провеждат само в провинция Сувайда - на югоизток от столицата Дамаск. Протестите срещу режима извън Сувайда намаляват за трета поредна седмица и са спрели почти напълно между 12 и 18 септември, отчитат американските експерти.

Още: Мащабни антиправителствени протести раздират Сирия (ВИДЕО)

Сувайда - "столицата" на протестите

В Сувайда нещата изглеждат по различен начин - на 15 септември там броят на недоволните граждани нарасна до най-големия от началото на демонстрациите. Това стана два дни след като проправителствените сили стреляха по протестиращи.

Организаторите в селските райони на Сувайда допълнително подобриха координацията си, като тази седмица малки градове се редуваха да бъдат домакини на големи вечерни демонстрации, пише ISW.

Мозъчният тръст е регистрирал 50 протеста в провинцията от 12 до 18 септември. Единствения, който се е провел извън Сувайда в този период, се е състоял в контролирания от бунтовниците Идлиб.

Не са регистрирани никакви протести срещу Асад в провинция Дараа за периода, като в предходната седмица там имаше 9 демонстрации. Отчита се спад на активността на организаторите и в социалните мрежи.

Още: Иран праща милиции в Сирия, за да потушат протестите срещу режима на Асад

Защо сирийците протестират?

На 17 август избухнаха протести срещу режима на Асад заради инфлацията, която превръща цените на горивата и храните в нещо непосилно за много хора. Набързо тези демонстрации фокусираха гнева на хората срещу президента и исканията за оставката му не закъсняха.

Снимка: Getty Images/Guliver

Демонстранти се събираха по площадите на редица населени места. Основен център още от началото бе провинция Сувайда, но вълнения имаше още в Алепо, Дараа, Дейр-ез-Зор, Идлиб, Ракка и Риф Димаск.

Протестите бързо срещнаха подкрепа и доведоха до буквално парализиране на икономическия живот в Южна Сирия, защото се стигна даже до блокади на пътища.

Насилие

Силите на режима обаче проявяват агресия срещу гражданите - те стреляха и раниха трима протестиращи в централата на партия "Баас" в град Сувайда на 13 септември. Нападението е първият документиран случай на използване на насилие от униформени срещу протестиращи в провинцията от избухването на протестите насам. Протестиращите обвиняват както партия "Баас" (партията на Асад), така и подкрепяните от Иран милиции за репресиите, но мястото на стрелбата показва, че стрелците са охранители на партията.

След насилието демонстрантите изписаха с графити лозунги срещу "Баас", затвориха повечето щабове на партията в провинция Сувайда и унищожиха снимки на Асад.

Насилието може да се обясни с предишен анализ на ISW, в който се твърдеше, че иранските милиции и силите на Асад ще опитат да потушат демонстрациите, като в същото време обвинят за това "Ислямска държава".

Още: В Сирия е все по-горещо: Задава се нова гражданска война (ВИДЕО)

Прогноза: Няма да има по-сурови репресии

Сирийският режим предприема стъпки за прекъсване и отслабване на протестите в Сувайда и е малко вероятно да започне широкомащабни репресии през следващите няколко седмици. Властите искат да дискредитират протестиращите в провинцията, като използват техни хора да правят изявления и да организират митинги в подкрепа на режима в други райони. През изминалата седмица силите на режима премахнаха много пътни бариери и контролно-пропускателни пунктове в цяла Сирия, включително в провинция Сувайда.

Сирийският президент Башар ал Асад и държавните медии не признават протестите. Това показва, че режимът не ги разглежда като непосредствена заплаха, която да изисква силен отговор в областта на сигурността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com