АФП: Гърците се изнасят

8904
АФП: Гърците се изнасят
Гърция никога не е ценяла талантите си

Узо и ракия се леят на терасата на малко кафене в Атина: гъркът Йоргос Жианелис черпи на раздяла приятелите си, преди да отлети в понеделник за Канада.

Това е едно от многобройните сбогувания в Гърция, където отсъствието на всякакви перспективи принуждава мозъците да бягат, коментира агенция Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Всички, които могат да заминат, се изнасят – обяснява Жианелис, филмов режисьор и документалист. Френският му е отличен, тъй като е учил във Франция и Белгия, и разчита на него, за да пробие в Квебек.

Драхмата и драмата на съседите

На петата си година от рецесията гръцката икономика продължава да произвежда близо 10 пъти по-висок от българския БВП. Засега повече ка...

След Олимпийските игри през 2004 г. страната започна да затъва. Но сега положението наистина се влошава, разказва 45-годишният Йоргос, баща на две деца, които се надява бързо да изтегли в Канада.

Гърция изживява петата си година на рецесия и вече един на всеки петима гърци е безработен. Страната, подложена на драконовска терапия на икономии в замяна на спасителния финансов план на ЕС и МВФ, жестоко оряза заплатите и пенсиите.

Младежите са най-засегнати от кризата. Според последните статистики 52,7% от младежите на 15-24-годишна възраст, които не учат, са без работа; повече от една трета са безработните във възрастовата граница от 25 до 29 г.

Последица от липсата на перспектива е бягство на мозъци към по-обещаващи хоризонти. В Гърция няма официални цифри, измерващи явлението. Германските статистики обаче показват, че през 2011 г. броят на гърците, установили се в страната на Ангела Меркел, е нараснал с 90% - до над 25 000.

Ала икономическите трудности на Гърция не обясняват всичко, уверяват кандидат емигрантите. Става дума за бягство от пороците, допринесли за провала на страната: липса на ефикасност, бюрокрация, клиентелизъм и корупция.

Гръцкото правителство си постави за цел изкореняване на безработицата

Нoвото гръцко коалиционно правителство ще се стреми да изкорени безработицата в страната и ще удължи с две години периода за плана за в...

Гърция никога не е ценяла талантите си. Тук никой не ми е искал CV-то. Наемат те, защото имаш връзки, а не за качеството на труда ти, казва със съжаление Йоргос режисьорът.

Образователната система също страда от липса на ресурси и персонал още преди правителството да затегне бюджетните мерки, предизвиквайки демонстрации и затваряне на училища и университети в продължение на две седмици.

Лошото функциониране е мотивът на 50-годишния IT инженер Лефтерис да иска да запише дъщеря си Мария в медицински факултет в чужбина, след като завърши последния клас на гимназията.

В Гърция тя никога не е имала пълен учебен ден заради бюджетни проблеми, демонстрации и т.н. ... Тук никой не знае кога ще се дипломира, казва той със съжаление. Затова плаща на дъщеря си курсове по немски език в Института Гьоте в Атина.

Като първа икономика в еврозоната и първи донор за програмите за подпомагане на закъсалите европейски страни, в това число Гърция, Германия не се заблуждава. Берлин създаде интернет сайт (www.make-it-in-Germany.com) специално за да привлича блестящите чужди студенти.

Самарас и министрите му си намалиха заплатите с 30%

Новият гръцки премиер, консерваторът Андонис Самарас, обеща "примерно", "ефективно" и консенсусно правителство, което "да извади Гърц...

Много приятели на дъщеря ми също кандидатстват в европейски университети. Вероятно ще останат там като се има предвид положението в Гърция. Не знам дали дъщеря ми ще се върне, признава Лефтерис.

Институтът Гьоте, който работи за разпространението на немския език и германската култура по света, регистрира рекордна посещаемост. Записванията в езикови курсове са скочили с 50% в Гърция и с 30% в Италия, която също е засегната от кризата.

Осемнадесет годишната Афродита Гарганити учи психология в Лийдс, Англия. Върнала се е през лятото за сезонна работа на гръцките острови, но желае да се установи във Великобритания.

Следването в чужбина е скъпо, но е по-добро по качество. От всяко положение тук няма работа, заявява тя. 

Редактор: Мая Боева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com