Бракът между Гърция и еврото = над 500 млрд.

6787
Бракът между Гърция и еврото = над 500 млрд.

Гръцкото правителство стъпи на пътя на войната с тези, които са решили да изхвърлят Атина от борда на кораба с името „Евро”. До края на юли представители на „тройката” кредитори – ЕС, ЕЦБ и МВФ, трябва да дадат оценка на финансовото състояние на страната.

С други думи еврочиновниците и банкерите предстои през останалите три седмици да дадат отговор на ключовия въпрос: да продължи ли бракът между Гърция и еврото? Всички разбират, че отрицателният отговор ще доведе не толкова до финансовия крах на Атина, колкото до най-мощната криза за цялата еврозона. Обаче изглежда, че вече почти никой в Брюксел не желае да даде и положителен отговор, пише вестник „Российская газета”.

Оставка на държавен секретар в Гърция

Новият държавен секретар в гръцкото министерство на труда Никос Николопулос подаде оставка днес, изразявайки недоволство, че правител...

Проблемът дори не е в това, че през последните години в гръцката икономика без какъвто и да е съществен ефект бяха влети над 500 милиарда евро, допълва Фокус. Средствата са огромни за всяка една страна, дори и доста по-голяма от Гърция. Обаче резултатът се оказа почти нулев. Държавният дълг на страната от 300 милиарда през 2009 г. се понижи едва с 15 милиарда през миналата година. А и този ефект бе подкопан от съкрушителните удари на рецесията.

Гърция всъщност попадна в затворен кръг: без нови кредити няма да се размине, а те няма откъде да се изплащат. Преди всичко заради изключително високите лихви по старите кредити. А и вече никой не желае да товари тонове пари в потъващия кораб. При това расте фронтът на тези европейци, които са уверени, че е по-добре един студен душ сега, отколкото продължаване на агонията с още няколко години, която така или иначе в крайна сметка ще доведе до не по-приятен леден душ, коментира изданието.

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com