На фона на руската офанзива срещу Харков: САЩ обяви пакет военна помощ за Украйна

17345
На фона на руската офанзива срещу Харков: САЩ обяви пакет военна помощ за Украйна
Снимка: US Army

Съединените щати обявиха нов пакет военна помощ за Украйна. Това стана с меморандум на държавния секретар на САЩ. Той е на стойност 400 милиона долара и идва в момент, когато Русия започна офанзива срещу Харков

Пакетът включва прехвърляне на оръжия, които са от резервите на САЩ. В него има ракети Patriot, ракети "земя-въздух" Stinger, бронирани превозни средства Bradley, разминиращи превозни средства, противотанкови ракети Javelin и други боеприпаси. Има видими промени в официалните списъци - вече над 40 ракетни системи за залпов огън HIMARS от САЩ за Украйна, над 300 БТР "Брадли", над 400 бронирани машини M113. А Държавният департамент одобри продажбата на 3 системи HIMARS на Германия "спешно", защото Германия ги купува и ще ги предаде веднага на Украйна. Сделката е за 30 млн. долара и е извън пакета от 400 млн. долара, обявен сега.

Още: САЩ работи за допълнителна помощ за Украйна

Новият пакет идва след месеци на спорове относно разрешаването на още 60 милиарда долара военна помощ за Украйна в Конгреса. Законодателите в САЩ одобриха помощта заедно с подкрепа за Близкия изток и Индо-тихоокеанския регион, като общата стойност възлиза на над 95 милиарда долара.

Тежки дни за Украйна

Украйна е изправена пред поредното тежко изпитание, след като Русия започна наземна атака срещу Харков. „Русия започна нова вълна от контраофанзивни действия в тази посока“, каза украинският президент Володимир Зеленски пред репортери в петък. „Посрещнахме ги там с нашите бригади и артилерия“, допълни той.

Украинското министерство на отбраната обяви, че незабавно изпраща резервни части в региона, за да помогне за отблъскване на атаката.

Още: САЩ: Все още е рано да се види подобрение на фронта в Украйна

През март руският президент Владимир Путин обеща да създаде „санитарна зона“, която да помогне за защитата на Русия от украински далекобойни атаки на руска територия. Руски военни блогъри предположиха, че офанзивата в Харков е част от тези отдавна обещани усилия.

Наскоро стана ясно, че САЩ тайно са изпратили значителен брой армейски тактически ракетни системи с голям обсег на действие (ATACMS) в Украйна през април, като Киев използва оръжието поне два пъти, преди трансферът да стане публичен. Тази доставка последва доставката на подобни ракети с голям обсег от Обединеното кралство и Франция на Украйна.

Още: Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

По време на посещение във Вашингтон в четвъртък германският министър на отбраната Борис Писториус обяви, че неговото правителство ще изпрати още три високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS в Украйна. „Те идват от резервите на армията на САЩ и ще бъдат платени от нас“, каза той след среща с министъра на отбраната Лойд Остин. Украйна разполага с 20 от системите, които могат да изстрелват армейски тактически ракетни системи с голям обсег и други прецизни боеприпаси, но загуби някои от тях след руски попадения през последните месеци, припомня Politico.

Още: Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

Адмирал Антъни Радакин, началник на щаба на отбраната на Обединеното кралство, каза пред репортери във Вашингтон в четвъртък, че до юни Русия ще е загубила 500 000 войници убити или ранени в Украйна и че въпреки загубата на част от територията тази година, Киев запазва „стратегическото надмощие” с прехвърлянето на военна помощ от САЩ и съюзниците към Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Зоопаркът във Вашингтон посреща внук на пандите, които върна на Китай

"За мен е чест": Доналд Тръмп си направи профил в TikTok (ВИДЕО)

САЩ и Израел бистрят споразумението с Ивицата Газа

Рупърт Мърдок отново се ожени (СНИМКИ)

Клаудия Шейнбаум с категорична победа на президентските избори в Мексико

Двама убити при стрелба в бар в Пенсилвания (ВИДЕО)

Мексико е напът да си избере за президент жена от еврейски произход

Нов фронт за Тръмп: Започна ли "гражданска война" в Републиканската партия?

Конгресът на САЩ покани на визита Нетаняху

Байдън за Близкия изток: Време е тази война да спре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com