Следи от мащабно космическо събитие са "записани" в стари дървета

18863
Следи от мащабно космическо събитие са "записани" в стари дървета

Дървесната сърцевина на два кедъра съдържа свидетелства за необяснено събитие, което е сполетяло нашата планета преди 1 200 години - около 8 век. от н. е., пише в свой материал "Ню сайънтист".

Космическите лъчи са субатомни частици, които си пробиват път през космическото пространство. Когато достигнат Земята, реагират с кислорода и азота в атмосферата и в резултат се получават нови видове частици. Един от тях - въглерод-14, се поема от дърветата при фотосинтезата и бива "фиксиран" в годишните им растежни пръстени.

Американска военна миниатюрна совалка се върна след секретна мисия в космоса

На пистата на ВВС базата Вандерберг в Калифорния се приземи безпилотният Боинг X – 37B. Това обаче не е прототип или тестови поле...

Фюса Мияке и колегите му от университета в Нагоя, Япония, изследваха съдържанието на въглрод-14 в двата японски кедъра и останаха изненадани, защото откриха, че количеството на този изотоп е нараснало с 1,2% в периода 774-775 година от н. е., при нормална годишна вариативност до 0,05%. Мияке откри нарастване на съдържанието на същия изотоп през същото време и в дървета в Северна Америка и Европа, както и увеличение на изотопа берилий-10, също продукт на космическите лъчи, в дълбоките ледове на Антарктида.

Какво космическо събитие е довело до откоса от космически лъчи?

Мияке посочи, че супернова е в състояние да го причини, но нейното избухване би оставило видими следи в съвременния небосклон. Би могло де е и слънчево изригване, но само ако е било с много по-голяма енергия от всяко, наблюдавано досега.

"Не мога да си представя, че единично изригване може да бъде чак толкова ярко - коментира Игор Москаленко, астрофизик от "Станфорд юнивърсити" в Калифорния и участник в изследването - По-скоро е била серия от по-слаби изригвания, събрани в период от една до три години".

Това не е първият път, когато учените откриват признаци на необяснимо космическо събитие от средата на 770-те години. Изследователи от Белфаст, Великобритания, наскоро също откриха увеличено съдържание на въглерод-14 в дървесни пръстени от това време, но техният труд още не е публикуван. Специалистът по дървесни кръгове Майк Бейли е открил в историческите писания доказателства, че наистина нещо необичайно се е е случило тогава. Хронистътт от 13 век Роджър от Уендоувър е записал: "В лето Господне 776-о огнени и страховити знаци бяха виждани в небето след залез, и змии плъзнаха в Съсекс, сякаш че бяха наплодени от почвата, за удивление на всички".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com