ЕК иска процедура за прекомерен дефицит срещу Хърватия

21776
ЕК иска процедура за прекомерен дефицит срещу Хърватия

Европейската комисия ще предложи откриването на процедура за прекомерен дефицит срещу Хърватия, която наскоро се присъедини към ЕС, предаде БГНЕС.

Хърватия регистрира през 2012 г. публичен дефицит от 5%, а дългът й възлиза на 55,5% от БВП. Критериите от Европейския пакт за стабилност и растеж определят лимит на дефицита от 3%, а на дълга – от 60% от БВП.

"Според плановете на хърватското правителство и есенните прогнози на Комисията, бюджетният дефицит ще остане много над прага от 3% за периода 2013-2015 г, а публичният дълг ще надхвърли 60% през 2014 г.", пише Комисията в комюнике.

В резултат на това ЕК "възнамерява да препоръча на Съвета да започне процедура за прекомерен дефицит срещу Хърватия". Съветът на ЕС, представляващ държавите членки, трябва да реши дали да одобри предложението на Комисията. На теория процедурата за прекомерен дефицит може да доведе до налагането на финансови санкции в случай на трайни отклонения.

Предложенията на Комисията за прекомерния дефицит ще бъдат обсъдени от министрите на финансите на 10 декември, но крайното решение се очаква през пролетта след публикуването на официалните данни от европейската статистическа служба Евростат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани