Забравеният гръцки остров

14366
Забравеният гръцки остров

Гръцкият остров Икария има 9000 жители. Всички те се чувстват забравени от Атина, така че предпочитат да се преместят във... Виена! Та островът е само на някакви си 2000 км от Австрия! Какво се крие зад тези намерения?

Тази седмица изтече стогодишното споразумение, с което остров Икария е придобил независимост от Османската империя и се е присъединил към Гърция. Според италианския вестник "Либеро" местните власти използват случая, за да свикат референдум, на който гражданите ще трябва да решат дали искат и занапред да бъдат управлявани от Атина, или пък да станат независими.

Пенсионери в Гърция получавали над 6000 евро

Гръцките министерства на труда и на финансите разкриха нови предполагаеми машинации с пенсиите, които може да нанесат значителни щети н...

Независимостта е трудна работа!

Жителите на острова твърдят, че от много години гръцкото правителство просто ги е забравило и затова предпочитат да се отцепят от Атина и да се присъединят към по-богатата Австрия. Така ще се избавят и от кризата, убедени са те. "Щом не ни давате пари за нова болница и ремонт на улиците, ние ще се отцепим", заплашват те. Възможността да станат напълно независими не ги блазни: "Независимостта е трудна работа за нас. По-хубаво би било да се присъединим към някоя друга държава, най-добре - към Австрия".

Забравени от Атина

Но защо пък точно Австрия? Защо не Турция, Гърция или Италия? Поради историческото минало Турция, която е на около 60 км от острова, е недолюбвана от жителите на Икария, през Втората световна война пък островът е бил окупиран веднъж от германците и веднъж от италианците. Така че остава само Австрия, казват местните. Освен това сближаването с Виена би било чудесен пример за европейска интеграция и идентификация, убедени са те.

Атина: Остров Икария няма да се отделя от Гърция

Гръцкото посолство във Виена отрече информациите в някои австрийски медии, че жителите на остров Икария мислят за референдум, с който ...

Какво казва Атина?

С чудноватото си желание да се отцепят от Гърция, ако не друго, то жителите на Икария поне привличат вниманието на Атина към себе си. А иначе гръцкото посолство във Виена коментира случая така: "Според член 12 от Договора от Лозана от 1923 година островите в източната част на Егейско море, включително Икария, принадлежат на Гърция", оповести посолството.

Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com