Депутатите решиха: Всички МПС на светлини през деня - целогодишно

13941
Депутатите решиха: Всички МПС на светлини през деня - целогодишно

През деня МПС да се движат с включени къси светлини през цялата година, решиха депутатите днес, след като приеха на второ четене промени в Закона за движението по пътищата.

"С включени къси светлини моторни превозни средства се движат само през тъмната част на денонощието. Управлението на МПС с включени светлини е практика единствено в страните от Северна Европа, където тъмната част на денонощието е по-дълга от светлата", изрази съмнение в поправката Иван Иванов от СК по време на дискусията по промяната. Анастас Анастасов от ГЕРБ отговори, че масово българите карат със запалени фарове почти през цялата година и това не може да е аргумент, като изрази пълното си съгласие "за" този текст.

Зад вносителите на текста застана и Теодора Георгиева от ГЕРБ:

Ще можем да обжалваме и малки глоби до 10 лева

Наказателните постановления и електронните фишове с размер на глобите до 10 лв. вече ще могат да се обжалват. Това е записано с приет...

"Подкрепям използването на светлини целогодишно, за да се повиши безопасността на пътя. Целогодишни светлини се използват в Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и други. Има евродиректива, която задължава производителите на автомобилите да бъдат оборудвани и с дневни светлини", каза тя.

"Трябва да вземем решение за целесъобразност, да решим дали ще повишим безопасността на движението или не. В часовете рано сутрин или в късната част на деня има много по-ниска видимост и тогава стават основна част от катастрофите и то най-тежките – с челен удар, с необратим край. Ние искаме да се учим от добрите практики на тези страни. В тази насока решението би било правилно", заяви по време на дебата преди гласуването и председателят на транспортната комисия Иван Вълков.

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com