България реши да се бори против нов екостандарт, който може да затвори редица ТЕЦ-ове

2597
България реши да се бори против нов екостандарт, който може да затвори редица ТЕЦ-ове
Снимка: БГНЕС

България ще настоява за промени в емисионните нива, заложени в готвения нов референтен документ на ЕК за най-добри налични техники за големи горивни инсталации. Става въпрос за мощностите, използващи въглища, биомаса, торф, отпадъци и течни горива, с мощност над 50 мегавата. Около това становище се обединиха участниците в среща по темата, организирана от Министерството на енергетиката. В дискусията се включиха представители на президентството, министерствата на енергетиката, икономиката и околната среда и водите, на топлофикационни дружества, топлоелектрически централи и мините от маришкия басейн, евродепутати и други.

Според общото мнение заложените нови равнища на емисии серен диоксид, азотни оксиди и живак са непосилни за нашите въглищни централи. Това се отнася с особена важност за централите от маришкия басейн, проектирани да работят с местни лигнитни въглища, които се характеризират с високо съдържание на сяра.

Брюксел: България може да изпълни екоизискванията за ТЕЦ-овете

През месец април се очаква ЕС да приеме нови завишени стандарти, ограничаващи вредните газове на редица индустриални обекти, включителн...

По първоначални изчисления на въглищните електроцентрали, за постигане на новите екологични норми ще бъдат необходими над 1 млрд. лева, съобщи заместник-министърът на енергетиката Константин Делисивков.

Комплексът „Марица изток“ осигурява около 40% от енергията в страната. В 65-годишната си история досега „Мини Марица изток“ са доставили на централите от комплекса около 1 млрд. тона въглища, а оставащите в момента запаси са около 2 млрд. тона. Според зам.-изпълнителния директор на „Мини Марица Изток” инж. Димитър Чолаков обаче индустриален добив на въглища в Маришкия басейн може да има само още 30 години! Евентуалните рестрикции ще засегнат пряко около 10 000 души, които работят в комплекса, а косвено – още 110 хил. в свързани индустрии, сочат изчисленията на индустрията.

За нас ще е хубаво да видим откъде точно идват тези данни, които се използват от минния сектор. Ще ни е много полезно да получим информация за брой заети хора, тъй като това е информация доста трудна за намиране, не е толкова актуална. Ще се радваме да видим как точно са получили тази цифра. Това каза пред Actualno.com Теодора Стоянова, която е експерт по управление и защита на околната среда и от март 2014 г. работи като координатор на кампанията „Климат и енергия“ в "Грийнпийс България".

Във връзка с подготвяните нови емисионни нива за серен диоксид, азотни оксиди и живак, България ще поиска среща с еврокомисарите по околна среда и по климат и енергетика Кармену Вела и Мигел Ариас Канете. Отделно е информиран и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Недалечно бъдеще - чистота на въздуха или хиляди миньори без работа?

Нов регламент към директивата на ЕС по-високи прагове на вредните емисии ще се окаже смъртна присъда за българската енергетика и индуст...

Европейският регламент ще бъде гласуван в края на април от специална комисия, създадена от страните-членки в рамките на чл. 75 от Директивата за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика