Брюксел: България може да изпълни екоизискванията за ТЕЦ-овете

4053
Брюксел: България може да изпълни екоизискванията за ТЕЦ-овете

През месец април се очаква ЕС да приеме нови завишени стандарти, ограничаващи вредните газове на редица индустриални обекти, включително такива като българските ТЕЦ-ове на въглища.

През седмицата Българската минно-геоложка камара, която представлява бизнеса с лигнитните въглища, се обяви твърдо срещу промените в така наречения Референтен документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации.

Според бранша тези реформи ще доведат до непоправими щети на българския въгледобив и енергетика, ще се стигне до затваряне на Топлоелектрически централи, защото няма да има пари за тяхната модернизация, което ще доведе и до загуба на работни места в "Мини Марица-изток".

ТЕЦ-овете предимно на лигнитни въглища произвеждат над 25% от електроенергията в страната.

БСП: ТЕЦ-овете нямат запаси от въглища, България е внесла ток от Румъния и Турция

От БСП предупредиха, че ГЕРБ са заложили бедствие в енергетиката. Според Таско Ерменков, язовирите са с понижен обем, ТЕЦ-овете нямат...

Засегнатите в енергийния сектор твърдят, че заложните нови екологични норми са непостижими. Предложеният от ЕК документ съдържа пределни прагове за емисиите на серен диоксид, азотен оксид, живак и прахови частици. България, Полша и още няколко делегации в междуправителствения орган, който одобрява регулациите, са поискали те да бъда смекчени, предаде БНР.

Има голяма вероятност обаче проектодокументът да бъде приет в този му вид, дори Българското правителство да гласува против. Защото до дебат по същество на стойностите нe се е стигнало, а мнозинството от държавите подкрепят предложението.

Според говорителя на Европейската комисия по околната среда Енрико Бривио ЕС регулира влиянието на големите индустриални мощности върху околната среда.

"Това става посредством така наречените "най-добри налични техники". Опитваме се да определим коя е най-добрата технология за различните сектори. Така се въвеждат равни условия за индустрията. От друга страна, това е много важно за здравето на хората, тъй като съществен дял от вредните газове в атмосферата се дължи на големите горивни инсталации в електроцентралите - 46% от всички емисии на серен диоксид, 18% от азотния оксид, 39 на сто от живака и 4 % от праховите частици. Тези вещества застрашават гражданите. Ето защо, намаляването на вредните емисии е от решаващо значение за здравето на българския народ. Предложените нови стандарти са постижими, благодарение на общоизвестни технологии, широко разпространени още от 2010 г. насам. Така че, постигането на занижени нива на вредните емисии няма да бъде разрушително за сектора България, ако тя желае да продължи да използва въглищни електроцентрали", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com