Осъдиха лекар, практикувал кардиология без диплома

3831
Осъдиха лекар, практикувал кардиология без диплома
Снимка: iStock/Guliver

Лекар, практикувал специалността „кардиология“ с подправена диплома, бе условно осъден на две години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Участвалият в съдебно заседание прокурор е поискал на подсъдимия да бъде определено наказание три години „лишаване от свобода“ като изпълнението на наложеното наказание да бъде отложено за срок от пет години.

Присъдата на 57-годишния д-р Иван Вуцов, роден в старозагорското село Богомилово, е издадена от Районния съд в Стара Загора, уточнява кореспондентът на Actualno.com.

В продължение на три години и половина - от 11 юни 2010 г. до 27.12.2013 г. - д-р Вуцов, в условията на продължавано престъпление, съзнателно се ползвал от преправен официален документ за придобита квалификация - Свидетелство за призната специалност за придобиване права на специалист по „Кардиология” от 01.06.1996 г.

Преправката се състои в удостоверяване на придобити права на специалист по „Кардиология“ от 01.06.1996 г., издадено от Медицински университет – София.

Уволниха лекаря, повел протестите в "Пирогов"

Водачът на протестите в "Пирогов" доцент Стоян Сопотенски е дисциплинарно уволнен. Заповедта е от четвъртък. На този етап нито лекарят...

С фалшивата диплома медикът е работил повече от две години в МБАЛ „Св. Иван Рилски” ЕООД - Стара Загора. Година и два месеца – в МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович” АД – Стара Загора.

Измамата била разкрита при връщането му в МБАЛ ”Св. Иван Рилски” ЕООД на 27.12.2013 г.

Д-р Вуцов е завършил висше медицинско образование през 1985 г., след което започнал специализация по “Вътрешни болести”. През 1991 г. успешно положил държавния изпит и придобил права на специалист по ”Вътрешни болести“.

Същата година лекарят подал документи да бъде зачислен за специализация по „Кардиология” в Първостепенна окръжна клинична болница – гр. Стара Загора.

Започнал специализацията си на 1 юли 1991 г. За обучението му била издадена книжка на специализиращия.

Нов случай на насилие над лекар, този път в Костинброд

Нов случай на насилие над лекар, този път в Костинброд. Костинбродската районна прокуратура е задържала мъж, оказал насилие над лекар о...

През месец март 1995 г. и през месец май 1996 г. докторът се явил на държавните изпити за специалност „Кардиология“, но не ги издържал.

Два месеца след второто си неуспешно явяване на държавен изпит за кардиолог д-р Вуцов поискал от Медицински университет – София, да му бъде издаден дубликат на дипломата за специалност „Вътрешни болести“, тъй като бил изгубил оригинала.

Именно този дубликат с номер 002320 бил преправен, като на мястото на специалност „Вътрешни болести“ била изписана специалност „Кардиология“. Този преправен официален документ подсъдимият използвал от 1996 година до 2014 година в различни лечебни заведения, пред Българския лекарски съюз, пред Районната здравноосигурителна каса и в Медицинския университет в гр. София.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжния съд в Стара Загора.

Същата присъда - две години условно с четири години изпитателен срок - медикът е получил и през 2016 г. от Софийския районен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

28-годишен отвлече непълнолетна в Кърджали

МВР работи по 4 сигнала, свързани с изборите

Кандидат за депутат спретна гонка с полицията, отказа проба за наркотици

Издирван чешки педофил е задържан в София

Изписаха простреляното в главата 2-годишното дете от Враца

Украинци катастрофираха в Бургас

Пострадали след челен удар между бус и тир край Ботевград

Гръцки съд оневини българин, заплашен от 224 години затвор

Служители на ГДБОП задържаха двама при спецакция в София

Двама мъже откраднаха части от фонтана във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com