МВР работи по 4 сигнала, свързани с изборите

705
МВР работи по 4 сигнала, свързани с изборите
Снимка: БГНЕС

Органите на реда работят по четири съобщения за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите, съобщиха от МВР. 

От днес стартира специализирана полицейска операция, която ще продължи до края на изборния ден. Основната задача е обезпечаването и безпроблемното протичане на изборния процес, предотвратяване извършването на престъпления против изборните права на гражданите и нарушения на изборното законодателство. Предприемат се проверки на места, за които съществува категорична информация за извършвани престъпления в нарушения на изборните права, както и на лица, представляващи интерес за полицията.  

„Наша отговорност е гарантирането на сигурността и опазването на обществения ред за спокойното протичане на изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент от Република България на 9 юни 2024 г. Важно е да създадем оптимална организация за изпълнението на основните задачи, които ни предстоят в периода на подготовката и произвеждането на изборите“, заяви министър Калин Стоянов в рамките на Национално съвещание на МВР. ОЩЕ: Вътрешният министър заговори за сигнали за купуване на гласове на изборите

Организацията на МВР за изборите

И.д. главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев се спря на предприетите мерки, свързани с оперативното обезпечаване и спокойно протичане на изборния процес. Той увери, че е създадена организация за събиране, анализиране и проверка на постъпващата явна и оперативна информация, свързана с подготвяне на евентуални нарушения на изборния процес. Активизирана е работата с агентурния и негласния апарат с цел придобиване на информация, оптимизирани са наблюдението и контролът на оперативно интересни лица, както и на такива, за които има данни, че са участвали в купуването и продаването на гласове в предходни избори. Внимателно се работи и по постъпили сигнали за упражнен от работодатели натиск за т.нар. корпоративен вот.

„Няма да се неглижира нито един сигнал, ще се проверява внимателно и в пълен обем и ще се докладва в най-кратък срок по компетентност на съответната прокуратура“, категорично подчерта той. ОЩЕ: Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Институциите ще си сътрудничат

Сформирано е и Национално междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС, чиято основна задача е осъществяване на цялостната координация и взаимодействие между институциите, работата с органите на прокуратурата и извършване на контрол за законосъобразност при произвеждането на изборите. Вече са открити денонощните линии за подаване на сигнали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж изпочупи аптека в Ботевград и замахна към полицаите

Телефонен измамник излъга дете в петричко село

Заради етнически обиди: Хвърляха маси, столове и чаши в Кубрат

След спречкване: Мъж уби и ограби свой познат в силистренско село

Трима арестувани при акция "купен вот" в София

Кола помете оцелял при катастрофа водач край Стара Загора

Задържаха над 3000 литра контрабанден зехтин на границата с Турция

78-годишен мъж почина от премръзване в харманлийско село

За малко да се задуши: Младеж се втурна да гаси пожар и свърши в болница

Нямаше време за кафе: 19-годишен се блъсна в крайпътно заведение в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com