Цената на петрола остава висока, газът продължава да поевтинява

3368
Цената на петрола остава висока, газът продължава да поевтинява
Снимка: iStock/Guliver

Цената на петрола се движи на сравнително високи нива, като запазва равнището от края на вчерашния ден, докато в същото време природният газ продължава да поевтинява. Руската национална валута остава все така обезсилена, като стойността ѝ спрямо щатския долар не изглежда да претърпи промени в скоро време.

Цената на природния газ на нидерландския газов хъб TTF достигна дъно от 117 евро на мегаватчас по време на ранната търговия. Това е спад от близо 21% спрямо цената от вчера сутринта, която бе на ниво от 148 евро за мегаватчас. Само от началото на деня, природният газ поевтинява с около 7%, след като в края на вчерашната сесия бе на ниво от 126 евро за мегаватчас. Към момента на подготвяне на материала, цената за доставки за април се движи на нива от около 125 евро за мегаватчас.

Газът поевтиня с над 20% за ден, петролът започна отново да поскъпва

Цената на природния газ уверено върви в низходяща посока през последните два дни, след като САЩ, Великобритания и Европейския съюз обяв...

Цената на газа намалява с цели 62% спрямо върховете от ранната търговия във вторник (8 март), когато достигаше равнище от около 311 евро на мегаватчас.

Цената на газа за доставка за май възлиза на около 120 евро на мегават час, което е спад от близо 18% спрямо ситуацията от преди 24 часа. За сравнение, по време на ранната търговия вчера, цената за май бе на ниво от 145 евро за мегаватчас. Спрямо пиковете от вторник, цената пада двойно, след като в ранните часове на 8 март достигаше близо 300 евро за мегаватчас.

Цената на газа на родния газов хъб „Балкан” възлиза на 273.7 лева за мегаватчас, което е спад от 15.6% спрямо цената от вчера. Цената намалява за трети пореден ден, след като на 8 март бе достигнала пик от 467.77 лева за мегаватчас.

Цената на петрола поддържа сравнително висока цена. Към момента на подготвяне на материала, петролът тип „Брент” се търгува срещу 112.2 долара за барел, като поскъпва с 2.65% по време на ранната търговия. Все пак петролът изтрива част от поскъпването си от предходните дни, тъй като вчера сутринта бе на ниво от около 115 долара за барел.

Щатският лек суров петрол WTI се търгува на цена от 108.3 долара за барел, като поскъпва с 2.18% по време на сутрешната търговия. Вчера сутринта цената бе 111.9 долара за барел.

Русия се заканва заради санкциите, но говори, че няма да спре газа за Европа

Европа ще усети вълната от последици от антируските санкции, но те няма да са свързани с енергетиката. "Русия ще изпълни задълженията с...

Засега цените са движат на нивата си от вчера и под равнището от преди два дни, когато „Брент” се изстреля до 130.5 долара за барел, а WTI удари цена от 125.8 долара за барел.

Вчера цената на петрола бе успокоена от сигнал от ОАЕ, член на ОПЕК, че организацията може да увеличи производството на петрол. В същото време, енергийните министри на страните от Г-7 проведоха среща през вчерашния ден, на която постигнаха съгласие относно нуждата за намаляване на енергийната зависимост от Русия. Новината идва след като САЩ забраниха вноса на петрол от Русия, а Европейския съюз представи план за намаляване на доставките на руски газ.

Според анализатор от американската инвестиционна банка Goldman Sachs, ако други големи икономики последват примера на САЩ и забранят вноса на руски петрол, светът може да се изправи пред енергиен колапс, а цената на черното злато да скочи до 240 долара за барел още това лято.

На фона на всичко това, руската национална валута засега остава исторически слаба, след като загуби над 40% от стойността си през тази година. Към момента на подготвяне на материала, стойността на рублата спрямо щатския долар възлиза на 116 рубли за долар или 0.0086 долара за една рубла, по данни на Refinitiv. Ситуацията е сходна с ранната търговия на вчерашния ден, когато рублата бе на ниво от 121 рубли за долар.

Цената на златото падна под 2000 долара за тройунция, като се движи на ниво от 1988 долара, отстъпвайки с 0.51% по време на ранната търговия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com