Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на петрола отново изненадва, ето какво ниво достигна

08 декември 2023, 09:44 часа • 16769 прочитания

Цените на петрола леко се повишават в сутрешната търговия, но се насочват към седмо поредно седмично понижение на фона на излишък в предлагането и слабо търсене в Китай, пише Ройтерс.

Най-ниско ниво от края на юни

Котировките паднаха до най-ниското си ниво от края на юни снощи, знак, че много търговци смятат, че на пазара има свръхпредлагане. Цените на Брент и на американския сорт са на път да поевтинеят съответно с 4,5 на сто и 4,8 на сто тази седмица, което е би представлявало най-голямото им понижение от пет седмици. 

Още: Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените към 08.12.23

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се повишиха днес с 1,29 долара или 1,7 на сто до 75,34 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол нараснаха с 1,11 долара или 1,6 на сто до 70,45 долара за барел, пише БТА.

Призив на Путин и бин Салман

Саудитска Арабия и Русия, двата най-големи износителя на петрол в света, вчера призоваха всички членове на ОПЕК+ да се присъединят към споразумение за съкращаване на добива.

Още: Путин и саудитския принц излязоха с общ призив към ОПЕК+

Притеснения за китайската икономика

Притесненията за китайската икономика и нарастващото производство на петрол в САЩ подхраниха спада на пазара тази седмица.

Данните на китайските митници показват, че вносът на суров петрол през ноември е намалял с 9 на сто спрямо година по-рано, тъй като високите нива на запаси, слабите икономически показатели и забавянето на поръчките от независими рафинерии отслабват търсенето.

Същевременно в САЩ добивът остава близо до рекордно високи нива от над 13 милиона барела на ден, показаха данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес