Цените на петрола с пълен обрат заради намаляващите запаси в САЩ

9003
Цените на петрола с пълен обрат заради намаляващите запаси в САЩ
Снимка: iStock

Цените на петрола се повишиха в четвъртък, тъй като намаляването на запасите от суров петрол в САЩ на фона на нарастващия брой рафинерии и увеличаването на китайския внос през миналия месец на годишна база подкрепиха очакванията за по-голямо търсене от двете най-големи страни потребителки на суров петрол в света, предава Reuters.

Фючърсите върху сорта Брент за юли поскъпнаха с 31 цента, или 0,4%, до 83,89 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate за юни се повиши с 39 цента, или 0,5% до 79,38 долара за барел.

ОЩЕ: Цените на петрола променят курса заради нарастващите запаси в САЩ и слабото търсене

„Петролните пазари бяха подкрепени от по-голямо от очакваното намаляване на данните за запасите в САЩ. Подобрените данни за търговския баланс на Китай добавиха към възходящия импулс“, казва Тина Тенг, независим пазарен анализатор, като добавя, че цените на суровия петрол може да продължат да следват икономическите фактори, гледащи напред.

Снимка: iStock

По данни на Администрацията за енергийна информация запасите от суров петрол в САЩ, най-големият потребител на петрол в света, са намалели през миналата седмица с 1,4 млн. барела до 459,5 млн. барела. Това надхвърля очакванията на анализаторите за намаление с 1,1 млн. барела. Запасите се свиват, тъй като резултатът от дейността на рафинериите се е увеличил с 307 000 барела на ден през периода.

Това доведе до нарастване на запасите от бензин с над 900 000 барела до 228 млн. барела. Същевременно запасите от дестилати, включително дизелово гориво и мазут, се увеличиха с 600 000 барела до 116,4 млн. барела.

ОЩЕ: Пълен обрат с цените на петрола през новата седмица

„Пазарът пренебрегна увеличаването на производството на бензин и дестилатни горива, тъй като рафинериите се засилват за предстоящия сезон на активно шофиране“, казаха анализатори от ANZ Research в бележка.

Снимка: iStock

Доставките на суров петрол през април за Китай, най-големият вносител на петрол в света, са били 44,72 млн. метрични тона, или около 10,88 млн. барела на ден, според публикуваните в четвъртък данни на китайските митници. Това е с 5,45% повече от сравнително ниските 10,4 млн. барела на ден, внесени през април 2023 г.

Междувременно надеждите за прекратяване на огъня в конфликта в Газа попречиха на цените на петрола да се повишават твърде рязко. По-рано през седмицата Вашингтон, заяви, че преговорите би трябвало да помогат за преодоляване на различията между Израел и „Хамас“.

ОЩЕ: Цените на петрола поддържат курса заради надеждите за примирие между Израел и "Хамас"

„Въпреки че може да има известно краткосрочно облекчение за цените на петрола, може да е трудно да се върнем към априлския връх над нивото от 90 долара за барел, където геополитическото напрежение беше в своя пик“, казва Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Русия отменя забраната за износ на бензин

Лондон остава финансовата столица на Европа

Цените на петрола се повлияха от новината за смъртта на иранския президент

Еврото започна седмицата с опит за нов максимум спрямо долара

"Грийнпийс" осъди руските планове за рестарт на АЕЦ "Запорожие"

Русия удари бизнесите на две големи европейски банки на руска територия

Премиерът Риши Сунак удари крал Чарлз III по богатство

Франция договори "зелени кредити" за ядрената си енергетика

15 са членовете от клуба на свръхбогатите с рекордно състояние в историята

Г-7 ще подкрепи плана на ЕС за замразените руски активи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Международни