Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чърчил и Чаплин едновременно: Точно 5 години откакто Зеленски е президент

20 май 2024, 15:06 часа • 8855 прочитания

На 20 май 2019 г., понеделник, новоизбраният президент Володимир Зеленски встъпва в длъжност с шеговитата забележка "Вие насрочихте инаугурацията в понеделник, в работен ден. Виждам един плюс в това - това означава, че сте готови да работите." 

По ирония на съдбата 20 май 2024 г., когато се навършват точно 5 години откакто той е на поста, отново е понеделник. Годишнината от встъпването му в длъжност обаче е и точно 817-ият ден от пълномащабната война - провеждането на следващите президентски избори ще бъде възможно едва някъде в бъдещето след завършване на войната, а самият Зеленски ще трябва да бъде "готов за работа" още неясно колко време. Зеленски остава легитимен президент и след изтичането на мандата му през май: Ето защо 

Как Зеленски се промени за тези 5 години и как се опита да промени Украйна ще обобщим в следващите редове на база материал на "Украинская правда".

Не искам в кабинетите ви да висят мои портрети

"Много искам да няма мои снимки във вашите кабинети... Президентът не е портрет." Това казва Зеленски във встъпителната си реч на 19 май 2019 г. от трибуната на Върховната Рада (парламента на страната).

Доста голяма част от популярността си, която му помогна да спечели срещу Порошенко, Зеленски дължеше на образа на Васил Голобородко от сериала "Слуга на народа" - скромен учител по история, избран изненадващо за държавен глава. И все пак този образ, макар и идеален, бе измислен. Затова с встъпването в длъжност на Зеленски се появиха много въпроси каква ще бъде новата политическа реалност в Украйна.

Още: Руският фашизъм (съкратено Руска федерация) избива украинците 79 години след победата над нацизма: Зеленски 

А това бе загатнато още във встъпителната му реч, макар на пръв поглед в нея да не прозвуча нищо революционно. Сред остроумните фрази и баналните истини, които се редуваха в словото му, прозираше и една все още скромна искреност на обикновен човек от Кривий Рог (родното място на Зеленски), нетипична за политиката. 

Снимка: принтскрийн/YouTube/Офіс Президента України

Всъщност несъгласието с установения ред и желанието да се покаже собствената сила оттук нататък щяха да бъдат неизменна част от всичко, което Зеленски щеше да направи през следващите 5 години. От спора му с редови войник, към когото се обърна с думите "Аз не съм глупак" през бичуването на западния елит на Мюнхенската конференция заради тяхното двуличие и малодушие преди самата инвазия до нежеланието да избяга при руското нахлуване и да изостави страната си.

Очаква ни слънце и барбекю - заяви оптимистично Зеленски само месец преди инвазията 

"През април ще празнуваме Великден. През май, както винаги: слънце, уикенди, барбекю, Деня на победата." Това бе част от обръщението на Зеленски на 19 януари 2022 г. - само 36 дни преди руската инвазия.

Не само опонентите му, но и тези, които бяха гласували за него на изборите, дълго ще припомнят на президента тези думи. 

По това време очакването за пълномащабната война вече се разпространяваше в украинското общество. Самият Зеленски обаче категорично отхвърляше всички публични въпроси за евентуалната руска офанзива.

Въпреки предупрежденията Зеленски до последно не вярваше, че Русия ще нахлуе 

Зеленски определено не очакваше, че съдбата ще го изправи пред предизвикателство, с което никой от украинските президенти не се бе сблъсквал. Може би за първи път той не се довери на западните партньори, които го предупреждаваха за атаката. И колкото и да обясняваше по-късно, че просто е искал да предотврати паниката в обществото, в действителност той не вярваше в най-лошия сценарий преди да избухнат първите експлозии в украинските градове.

Още: Зеленски: Бог носи шеврон с украинското знаме на рамото си и животът ще победи смъртта (ВИДЕО) 

Той вече имаше опита от април 2021 г., когато дрънкането на оръжие от страна на Кремъл не доведе до нова инвазия. Няколко месеца след встъпването му в длъжност Русия съсредоточи войски близо до границата с Украйна, мотивирайки се с необходимостта да провери боеготовността на своята армия. Но атака тогава нямаше - на 23 април Москва върна своите войски в местата им на постоянна дислокация. 

През октомври 2021 г. отново се появиха съобщения в чуждестранните медии за струпване на руски войски до границата с Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че това не е блъф. Британският премиер Борис Джонсън каза, че Запада ще трябва да избира между зависимостта от руския газ и защитата на Украйна. Въпреки това Зеленски избягваше темата за предстоящата война.  

През ноември 2021 г. той проведе голяма годишна пресконференция, на която доста други въпроси изглеждаха много по-важни отколкото темата за възможна руска инвазия. Но проучванията на общественото мнение сочеха още през декември 2021 г., че половината украинци смятат заплахата от руска инвазия за съвсем реална.

Спор с Байдън за руската заплаха

През януари 2022 г. началникът на Главно разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов публично предупреди, че руснаците могат да атакуват още същия месец. Но на фона на успокояващите уверения на останалите държавни лица в Украйна, това прозвуча като пристъп на паника на топ разузнавача.

Още: Ако Украйна не устои, Путин няма да повтори същата грешка и ще се насочи ето накъде: Зеленски с прогноза 

В края на януари 2022 г. Володимир Зеленски разговаря по телефона с американския президент Джо Байдън час и половина. Позовавайки се на свои източници, CNN съобщи, че президентите са спорили за сериозността на руската заплаха. Байдън уверявал, че Русия ще атакува докато Зеленски настоявал, че заплахата е "спорна".

Най-близкото обкръжение на Зеленски също в един глас убеждаваше лидера си, а чрез него и цялата страна, че струпването на руски войски по границата е просто голяма игра между Москва и Вашингтон и че заплахите на Путин са празни приказки. 

Киев е вторият Йерусалим, невъзможно е Русия да го нападне

"Киев е столицата на православието, тук се е състояло кръщението на Русия, тук е Лаврата (историческият манастирски комплекс Киевско-Печорска лавра - бел.ред.) тук има много други църкви. Папа Йоан Павел II каза, че Киев е вторият Йерусалим, а река Днепър е вторият Йордан. Да бомбардираш втория Йерусалим, разположен на втората река Йордан, за мен звучи съмнително", каза министърът на отбраната Олексий Резников в свое интервю на 22 февруари, което бе публикувано на 24-ти - по времето когато цяла Украйна вече бе разтърсвана от взривове.

Само няколко часа преди инвазията

Вечерта на 23 февруари, буквално часове преди инвазията, Зеленски се срещна със собствениците на 50-те най-големи компании в Украйна.

"Аз ви моля да подкрепите икономиката. Ние от наша страна ще направим всичко възможно да разрешим конфликта по дипломатически път... Използваме всички възможни канали", обърна се той към тях. Както по-късно споделиха бизнесмените, те са напуснали срещата с чувството, че няма да има руска офанзива. 

Президентът, който отказа да изостави страната си

"Ние сме тук. В Киев. Защитаваме Украйна. Тук е лидерът на партията, тук е началникът на президентския кабинет, тук е министър-председателят Шмигал, тук е Подоляк, президентът е тук. Всички сме тук." Така прозвуча обръщението на Зеленски към нацията вечерта на 25 февруари 2022 г. Зеленски заедно с правителството си отказа да напусне страната въпреки предложенията от западни партньори.

Снимка: Instagram/zelenskyy_official

Бих искал да бъда свързван с Чаплин, а не с Чърчил

Един обикновен човек, бръснар, по волята на съдбата и обстоятелствата се озовава в епицентъра на историческите събития. Тази роля изигра Чарли Чаплин във филма "Великият диктатор". И аз бих искал да бъда свързван с Чаплин, а не с Чърчил. Това пък каза Зеленски на кореспондента на "Тайм" във влака на връщане от току-що освободения Херсон през есента на 2022 г.

Кой съм аз? Аз не съм някакъв глупак

"Кой съм аз?" е въпросът, който като червена нишка преминава през цялото президентство на Зеленски.

"Аз съм президентът на тази страна, на 42 години съм. Не съм някакъв глупак", обърна се той към военните през октомври 2019 г., когато те се бяха стекли в Луганска област, за да се опитат да предотвратят изтеглянето на украинските войски от линията на боевете. По това време Зеленски все още беше убеден, че най-добрата формула за мир е "просто да спреш да стреляш".

"Нека днес всеки честно да си отговори на един много важен въпрос: "Кой съм аз? – върна се Зеленски към тази тема в новогодишното си поздравление за 2020 година.

Още: Фицо разкритикува словаците, даряващи за военна помощ за Киев. Зеленски го постави на място 

"Кой съм аз? Аз съм президентът на Украйна. Учих в юридическия факултет. След това практикувах в съда. След това станах актьор, продуцент, бизнесмен. И след това станах президент - президент на нашата красива държава. И всеки от тези етапи се предполага, че е различен живот, но това е един единствен живот" - това каза той пред американски студенти малко след руското нахлуване, на 16 май 2022 г.

Може би е последният път, когато ме виждате жив

От ранното утро на 24 февруари 2022 г. Зеленски започна упорито да изисква от западните партньори оръжие за Украйна, а не "такси" за собствената си евакуация. И получи уникалния шанс да заличи грешките си през почти 3-годишното президентство, да започне всичко на чисто. И се възползва от този шанс. 

Защото свръхироничният прякор "Боневтик", който хейтърите му дадоха, всъщност унижава не него, а именно тях (Боневтик - от "бо не втик" ("този, който не е заминал" на украински) - с това противниците на Зеленски имат предвид, че единствената му заслуга била тази, че не е избягал от страната - бел.ред.).

Защото именно на 24 февруари се състоя преходът на Зеленски от позицията на "куцо пате" в най-популярния политик.

Още: Володимир, пожелавам ти на следващата среща да дойдеш в костюм: Дуда към Зеленски (СНИМКИ) 

Той направи това, което политиците обикновено не правят - вместо да се обърне към световните лидери, той се обърна към техните избиратели и чрез тях ги притисна. И не спря да изисква максимума – оръжие, санкции срещу Русия, ускоряване на присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО.

Зеленски беше и максимално откровен - "Може би това е последният път, когато ме виждате жив", каза той на 24 февруари 2022 г. по видеовръзка, обръщайки се към европейските президенти и премиери, събрани на извънредна среща на върха.

Но може би най-важното постижение на Володимир Зеленски е, че той успя да обедини най-голямата коалиция от съюзници за Украйна в историята. Да я събере и удържи, давайки шанс на страната си да остане на картата на света.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес