Европа се връща обратно към въглищата заради свиването на доставките на газ от Русия

3862
Европа се връща обратно към въглищата заради свиването на доставките на газ от Русия
Снимка: iStock

Най-големите купувачи на руски газ в Европа се надпреварват да намерят алтернативни варианти за доставки на гориво.

Възможно е Старият континент да вземе решение за завръщане към въглищата, с цел компенсиране на намалените газови потоци от Русия, тъй като свиването на руските газови доставки за Европа създаде притеснения за възможна енергийна криза през идната зима. Особено, ако газовите хранилища не се напълнят.

Германия, Италия, Австрия и Холандия съобщиха, че въглищните електроцентрали, могат да помогнат на континента да премине през кризата, която доведе до покачване на цените на газа и увеличи предизвикателството, пред което са изправени политиците, борещи се с инфлацията, предава Reuters.

Холандското правителство заяви в понеделник, че ще премахне ограничението на производството на електроенергия за въглищните централи и ще активира първата фаза на план за справяне с енергийната криза.

Дания също инициира първата стъпка от авариен план поради несигурността на руските доставки.

Италия се приближи към сигнал за тревога в енергетиката, след като енергийната компания Eni посочи, че ще получи само част от исканите доставки на газ в понеделник, позовавайки се на съобщение от Газпром.

Германия поглежда към въглищата заради спирането на газа от Русия

Германия планира да разчита на своите въглищни централи, след спирането на доставките на природен газ от Русия, като част от мерки за с...

Германия, която също изпитва последствията от намалените руски потоци, обяви последния си план за повишаване на нивата на съхранение на газ. Страната също заяви, че може да рестартира въглищните електроцентрали, които иначе трябваше да бъдат постепенно затворени.

„Това е болезнено, но в тази ситуация е чиста необходимост да се намали потреблението на газ.“, казва министърът на икономиката Робърт Хабек, член на партията на зелените, която настоява за по-скорошен отказ от въглищата, които произвеждат повече парникови газове.

"Ако не го направим, рискуваме хранилищата да не са достатъчно пълни в края на годината преди зимния сезон. И тогава ще сме изложени на шантаж на политическо ниво.", добавя той.

Русия в понеделник повтори познатите критики, че вината е на Европа, след като Западът наложи санкции в отговор на нахлуването на Москва в Украйна

Според нидерландските газови фючърси природният газ се търгуваше около 124 евро (130 долара) за мегаватчас (MWh) в понеделник, което е по-ниско от тазгодишния връх от 335 евро, но същевременно е ръст от 300% спрямо цените от предходната година.

Запълване на хранилищата

Цената на природния газ в Европа скочи, след като Русия намали доставките през "Северен поток"

Цените на природния газ в Европа скочиха, след като Русия намали доставките през най-голямата връзка към континента до по-мал...

Маркус Кребер, главен изпълнителен директор на най-големия производител на електроенергия в Германия RWE, казва, че може да отнеме три до пет години, за да паднат цените на електроенергията обратно до по-ниски нива.

Потоците от руски газ към Германия през газопровода "Северен поток 1", основният маршрут, снабдяващ най-голямата икономика в Европа, бяха на около 40% от общия капацитет в понеделник, въпреки че доставките се увеличиха в началото на миналата седмица.

Eni и немската компания Uniper бяха сред европейските компании, които казаха, че получават по-малко от договорените обеми руски газ. Въпреки това европейските газови запаси все още се пълнят макар и по-бавно.

Запасите достигнаха до около 54% от общия капацитет в понеделник, като целта на Европейския съюз е запълване на 80% до октомври и на 90% до ноември.

Германското министерство на икономиката заяви, че обръщането към въглищни електроцентрали, може да добави до 10 гигавата (GW) мощност, в случай че доставките на газ достигнат критични нива. Закон, свързан с промените ще бъде обсъден от горната камара на парламента на 8 юли.

Борбата на Европа за газ може да провокира световна енергийна криза

Стремежът на Европа да намери алтернативи на руския природен газ тласка света към ръба на недостиг на енергия, като най-лошите пос...

Наред с връщането към въглищата, най-новите германски мерки включват система за насърчаване на индустрията да консумира по-малко газ и финансова помощ за оператора на газовия пазар в Германия посредством държавния кредитор KfW за по-бързо запълване на газовите хранилища.

RWE заяви в понеделник, че може да удължи работата на три електроцентрали използващи кафяви въглища с мощност 300 мегавата (MW), ако е необходимо.

Русия обвинява Запада

Правителството на Австрия се договори с компанията Verbund в неделя да преобразува газова електроцентрала във въглищна, ако страната се изправи пред енергийна извънредна ситуация. Енергийната компания OMV заяви в понеделник, че Австрия ще получи половината от обичайното количество газ за втори пореден ден.

Нидерландия ще премахне ограниченията за производство в енергийните централи, работещи с въглища, за да пести газ въпреки действията на Газпром, целящи да намалят доставките за Европа.

Холандският министър на енергетиката Роб Йетен съобщи в понеделник, че правителството също е активирало първата „предупредителна“ фаза на план за справяне с енергийна криза, състоящ се от три части.

Руският газ може да поеме в посока Пакистан

След спирането на газовите доставки от Русия в множество европейски страни, като част от пакета санкции вследствие инвазията в Украйна,...

Руският държавен Газпром намали капацитета миналата седмица по „Северен поток 1“, позовавайки се на забавеното връщане на оборудване, експлоатирано от германската Siemens Energy в Канада.

„Имаме газ, и той е готов да бъде доставен, но европейците трябва да върнат оборудването, което се задължиха да ремонтират.“, казва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Германски и италиански представители заявиха, че Русия използва това като извинение за намаляване на доставките.

Италия, чийто газов технически комитет, който ще се съвещава във вторник, заяви, че може да обяви повишена готовност тази седмица, ако Русия продължи да ограничава доставките.

Този ход ще предизвика вземане на мерки за намаляване на потреблението, включително нормиране на газ за избрани промишлени потребители, увеличаване на производството във въглищните електроцентрали и искане за повече внос на газ от други доставчици по съществуващи договори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com