Китай разширява икономическото си влияние в Латинска Америка под носа на САЩ

4306
Китай разширява икономическото си влияние в Латинска Америка под носа на САЩ
Снимка: iStock

Китай увеличи преднината си пред САЩ по отношение на търговското влияние в големи части от Латинска Америка, откакто американският президент Джо Байдън влезе в длъжност в началото на миналата година.

За периода 2015-2021 г., извън Мексико, Китай изпреварва САЩ по търговия в Латинска Америка и увеличава разликата от миналата година, показват търговските данни на ООН, анализирани от Reuters.

Тенденцията показва как САЩ загубиха позиции в регион, който дълго време се смяташе за негов заден двор, дори когато Джо Байдън има за цел да възстанови връзките на срещата на върха на Америките в Лос Анджелис тази седмица.

Мексико и САЩ сключват споразумение за свободна търговия от 90-те години на миналия век и обемът на търговията между двете съседни съседи сам по себе си засенчва търговията на Вашингтон с останалата част от Латинска Америка.

Разликата в търговията със САЩ спрямо тази с Китай в останалата част от региона обаче нарасна, откакто Байдън встъпи в длъжност през януари миналата година.

Тенденцията се наблюдава въпреки обещанието на САЩ да възстанови ролята си като световен лидер и да пренасочи вниманието към Латинска Америка след години на това, което Байдън веднъж нарече „пренебрежение“.

Въпреки опитите, САЩ се забави с предприемането на конкретни действия, а Китай, основен купувач на зърно и метали от Латинска Америка, просто предложи повече на региона по отношение на търговията и инвестициите.

Хуан Карлос Капунай, бивш посланик на Перу в Китай, каза, че ако не смятаме Мексико, „най-важните търговски, икономически и технологични връзки за Латинска Америка определено са с Китай, който е най-големият търговски партньор за региона, изпреварвайки с много САЩ“.

Той добави обаче, че политически регионът все още е по-привързан към Съединените щати.

Като изключим Мексико, общите търговски потоци - внос и износ - между Латинска Америка и Китай достигнаха близо 247 млрд. долара миналата година, докато тези със САЩ се равняват на 174 млрд. долара.

В очевидно усилие да представят конкретна алтернатива на Китай, висши американски служители казват, че Байдън ще обяви план за „Партньорство между Америките“ на срещата на върха в Лос Анджелис, фокусиращ се върху насърчаването на възстановяването от пандемията чрез надграждане на съществуващите търговски споразумения.

Той ще има за цел да мобилизира инвестиции, да съживи Междуамериканската банка за развитие, да създаде работни места и да укрепи веригите за доставки, казват официалните лица.

Подобна инициатива обаче може да се сблъска с протекционизма на САЩ, както и въпроси за това как планът би могъл да се адаптира към многото разнообразни икономики в региона.

Губещите битката

Посредниците на Байдън се опитаха да убедят партньорите си в Латинска Америка, че Вашингтон е по-надежден и прозрачен партньор за правене на бизнес, като открито обвиниха Китай, че използва инвестиции, за да създаде „дългови капани“.

Американско официално лице обаче, пожелало анонимност, признава, че Вашингтон е изправен пред трудно предизвикателство.

„Докато Китай е готов да постави парите си на масата, изглежда, че водим битка, която няма да спечелим“, коментира той.

Ако се вземе предвид огромният търговски поток между САЩ и Мексико, търговията със Съединените щати все още доминира. Това обаче маскира по-широката тенденция в региона, където произведените в Китай продукти набират популярност, а Пекин от своя страна поглъща латиноамериканската соя, царевица и мед.

Европа ще намалява зависимостта си от Русия с петрол от Венецуела

Италианската петролна компания Eni SpA и испанската Repsol SA могат да започнат да доставят венецуелски петрол за Европа следващия...

Китай е лидер в Аржентина, разшири преднината си в андските медни гиганти Чили и Перу и отбеляза огромен напредък в Бразилия, въпреки скептицизма на крайнодесния президент Жаир Болсонаро относно китайските бизнес интереси, които имат твърде голямо влияние в страната.

Уелбер Барал, базиран в Бразилия партньор в BMJ Consultores Associados, казва, че Китай често е инвестирал в транспорт и инфраструктура, което помагало за търговските сделки със зърнени храни и метали, докато правителствата често смятали, че САЩ са силни само на думи.

„Правителствата на Латинска Америка се оплакват, че се говори много, но питат „къде са парите“?“ казва той.

Междувременно Китай нарича отслабващото влияние на САЩ в Латинска Америка „дипломатически кошмар“.

Уан Йоумин, директор на Института за изследване на развиващите се страни към Китайския институт за международни изследвания, казва пред репортер на китайската медия Global Times, че много важна причина за провала на САЩ е, че много инициативи на САЩ в Латинска Америка остават недовършени.

Китайският автомобилен гигант BYD изпревари Tesla по продажби

През април тази година китайският автомобилен гигант BYD отново постави нов месечен рекорд в продажбите с близо 106 000 продадени елект...

Всъщност САЩ имат много предложения за сътрудничество Латинска Америка. Например администрацията на Тръмп стартира инициативата „Американски растеж“ през 2019 г., която предвиждаше сътрудничество с 30 държави от региона.

През 2021 г. Байдън стартира плана „Build Back Better World“ или „B3W“ на срещата на лидерите на Г-7 и изпрати делегации в страни от Латинска Америка, за да разберат как планът може да подкрепи нуждите от изграждане на местна инфраструктура.

Много от тези икономически и търговски инвестиционни инициативи в Латинска Америка все още са в начален етап. Вземайки за пример плана на Байдън „B3W“, американският мозъчен тръст Global Americas заяви, че много точки от плана в момента са на изчакване.

Срещата на върха в Лос Анджелис, организирана от САЩ, се разглежда като ключова платформа за противопоставяне на Китай.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор обаче не се яви заради изключването на страни като Куба и Венецуела. Взимайки пример от Мексико лидерите на Хондурас, Уругвай и Боливия също не присъстваха.

Войната може да промени световните търговски съюзи: Кои са печелившите и губещите?

Първо дойде пандемията, след това войната между Русия и Украйна. С две големи глобални кризи една след друга, са напълно възможни ...

Няколко държави от Латинска Америка стигнаха до крайни изказвания и разкритикуваха остро САЩ. Президентът на Никарагуа Даниел Ортега каза в изявление, че Съединените щати "живеят в момент на шизофрения, вярвайки, че могат да доминират над цялата планета".

Аржентина, от своя страна, планира да организира "контра среща на върха", която да се проведе едновременно със срещата на върха в САЩ, под надслов "нито една държава-членка не е изключена", предава вестник Global Times, който е под егидата на китайската комунистическа партия.

Въпреки нарастващото търговско приятелство между страните от Латинска Америка и Китай, Ерик Фарнсуърт, бивш служител на Белия дом, който сега е в мозъчния тръст на Съвета на Америките, оправдава разликата в търговията с покачващите се цени на суровините, които са завишили цифрите в данните.

Същевременно обаче признава, че натоварената вътрешна политика на САЩ и войната в Украйна са задържали фокуса на Байдън другаде.

Още: Защо Китай купува Африка?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com