Лукашенко напрегна Путин: Иска компенсации от "Росатом" заради Беларуската АЕЦ

8054
Лукашенко напрегна Путин: Иска компенсации от "Росатом" заради Беларуската АЕЦ
Снимка: Getty Images

Руската държавна корпорация "Росатом" не разкрива подробности за търговския компонент на проекта за изграждане на Беларуската атомна електроцентрала. Това се казва в официално съобщение, цитирано от контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС.

Защо няма коментар?

Причината изобщо въпросът да бъде на дневен ред е, че президентът на Беларус Александър Лукашенко е поискал компенсации във връзка със забавянето на пускането в експлоатация на Беларуската атомна електроцентрала, за което той обвини руската страна.

Още: Руски инвеститори си търсят дългове за 200 милиона долара от Лукашенко

"Имахме малко забавяне на пускането на атомната електроцентрала по вина на руската страна. Естествено, според споразумението, ние поставихме пред тях въпроса за компенсации. Няма нужда да крием това. Нямаше нищо извънредно", каза Лукашенко, чиито думи бяха цитирани от агенция БелТА.

Според него Руската федерация е предложила "опции за цената на свежото ядрено гориво – както за руснаците, така и за своите станции – и гаранционен срок от 5 години [за основните компоненти]". "Ние, разбира се, не трябва да напрягаме излишно руснаците: имахме достатъчно ток и все още имаме достатъчно, но споразумението си е споразумение и се гледа достатъчни ли са отстъпките, които руснаците и Росатом направиха за беларуската страна", добави Лукашенко.

"Росатом" се брани

"Като се има предвид сложността и жизнения цикъл на проекта, за нас е нормална практика да се срещаме с клиентите наполовина по отделни артикули при взаимно изгодни условия. Като се имат предвид установените доверителни отношения с нашия беларуски клиент, ние не коментираме търговския компонент на проекта", отвръща "Росатом".

Още: Росатом обяви, че спира износа на уран за САЩ и бързо след това отрече

В същото време, както се отбелязва в изявлението на руската корпорация, "Росатом" никога не се е опитвал да ускори процеса на изграждане на Беларуската атомна електроцентрала в ущърб на изискванията за безопасност. "Що се отнася до изместването на графика на проекта, трябва да се вземат предвид следните фактори: основните етапи от изграждането на Беларуската атомна електроцентрала се случиха в труден период на пандемия и затягане на външната политика. ситуация с повишени рискове от санкции; самият проект беше реализиран в страна, която за първи път пое по пътя на мащабната ядрена енергетика. Ние никога не сме Целта не е била да се ускори строителният процес за сметка на изискванията за безопасност", се подчертава в съобщението.

Оттам уверяват, че "тясно взаимодействат с беларуските партньори и "съвместно решава проблемите, възникващи по време на изпълнението на проекта, включително времето за пускане в експлоатация на втори енергоблок". "Последният път, когато сверихме часовника по проекта, беше съвсем наскоро - на 16 октомври генералният директор на "Росатом" Алексей Евгениевич Лихачов се срещна с министър-председателя на Република Беларус Роман Александрович Головченко. Към момента няма нерешени проблеми", се казва в изявлението на "Росатом".

Беларуската АЕЦ

Беларуската атомна електроцентрала, разположена близо до град Островец, Гродненска област, е изградена по стандартния руски проект "AES-2006". Генерален изпълнител е компанията "Атомстройекспорт" (част от "Росатом") - добре позната в България заради проваления проект АЕЦ Белене. За финансирането на проекта в Беларус беше теглен руски държавен заем от 10 млрд. долара. През юни 2021 г. първият енергоблок на БелАЕЦ беше пуснат в промишлена експлоатация. В средата на май 2023 г. в рамките на програмата за поетапен енергиен пуск се осъществи първото присъединяване към мрежата на втори енергоблок, а в края на май започна етапът на пилотната му експлоатация. На 24 октомври Министерството на извънредните ситуации на Беларус издаде разрешение за експлоатация на втори енергоблок на Беларуската АЕЦ.

Още: "Росатом" ще си сътрудничи за отработеното ядрено гориво само с "приятелски" държави

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com