ОИСР повиши прогнозата за световната икономика

4099
ОИСР повиши прогнозата за световната икономика
Снимка: iStock

ОИСР леко повиши прогнозата си за растежа на световната икономика, тъй като инфлацията намалява, а Китай премахна ограниченията заради Covid, но предупреди, че възстановяването е изправено пред "дълъг път, съобщи АФП.

Още: Световната банка повиши прогнозата за глобалната икономика

Базираната в Париж организация прогнозира икономически растеж от 2,7%, което е повече от 2,6% в предишния й доклад през март, като прогнозите бяха повишени за САЩ, Китай и еврозоната. Но това все още е под ръста от 3,3%, отчетен през 2022 г.

"Световната икономика обръща посоката, но е изправена пред дълъг път за постигане на силен и устойчив растеж", пише главният икономист на ОИСР Клер Ломбардели в "Икономически перспективи" на ОИСР. "Възстановяването ще бъде слабо по досегашните стандарти", пише Ломбардели.

Прогнозата за растежа за 2024 г. остава непроменена и възлиза на 2,9%, предаде БГНЕС.

Според ОИСР за възстановяването допринасят спадът на цените на енергията, разчистването на тесните места по веригата за доставки и по-ранното от очакваното отваряне на пазара в Китай.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие обаче базисната инфлация, която изключва волатилните цени на енергията и храните, е по-висока от предварително очакваното.

ОИСР заяви, че това може да принуди централните банки, които вече повишиха лихвените проценти в усилията си да укротят потребителските цени, да повишат допълнително разходите по заемите.

"Централните банки трябва да поддържат рестриктивна парична политика, докато не се появят ясни признаци, че основният инфлационен натиск отслабва", каза Ломбардели.

Същевременно организацията предупреди, че по-високите лихвени проценти по света "все повече се усещат", особено на пазарите на имоти и финансовите пазари.

"В някои сегменти на финансовите пазари започнаха да се появяват признаци на стрес, тъй като инвеститорите преоценяват рисковете, а условията за кредитиране се затягат", се казва в доклада.

През март банковият сектор беше разтърсен от фалита на американския регионален кредитор SVB, за чийто крах отчасти бяха обвинени високите лихви, които намалиха стойността на портфейла му от облигации. Кризата се отрази и отвъд Атлантическия океан, като швейцарското правителство принуди швейцарския банков гигант UBS да поеме закъсалия си конкурент Credit Suisse.

Кристалина Георгиева: Светът рискува да се разпадне

След десетилетия на засилваща се глобална интеграция рискът светът да се разпадне на съперничещи си икономически блокове нараства. А то...

"В случай на по-нататъшно напрежение на финансовите пазари централните банки следва да използват инструменти на финансовата политика за повишаване на ликвидността и минимизиране на рисковете от разпространение на проблемите", пише Ломбардели.

ОИСР също така предупреди, че почти всички държави имат бюджетни дефицити и по-високи нива на дълга, отколкото преди пандемията, тъй като са подкрепили икономиките си, за да устоят на шоковете от ограниченията на Ковид и войната на Русия в Украйна.

"С настъпването на възстановяването фискалната подкрепа трябва да бъде намалена и по-добре насочена", каза Ломбардели.

Тъй като цените на енергията, които се покачиха след руското нахлуване в Украйна, продължават да падат, правителството трябва да оттегли схемите, насочени към подпомагане на потребителите, заяви ОИСР.

ОИСР повиши прогнозите си за растежа през 2023 г. за САЩ, най-голямата икономика в света, до 1,6%, а за Китай, втората по големина, до 5,4% - и в двата случая увеличението е с 0,1 процентни пункта. Еврозоната също получи леко повишение с 0,1 пункта до 0,9%. Великобритания беше изведена от територията на рецесията, като сега се прогнозира растеж от 0,3% вместо свиване. ОИСР обаче рязко понижи прогнозата за Германия, като за европейската икономика вече се очаква нулев растеж, докато БВП на Япония ще нарасне с 1,3%, което е леко понижение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com